Ministr kultury Martin Baxa navštívil Národní galerii Praha

Martin Baxa svou návštěvu Národní galerie Praha zahájil setkáním s generální ředitelkou Alicjí Knast a řediteli sbírek NGP. Ve Veletržním paláci diskutovali o aktuální situaci a také o budoucích plánech NGP.


Paní generální ředitelka představila strategii NGP na další období a informovala ministra o výzvách, kterým Národní galerie čelí.  Ministr si prohlédl části sbírek 1796?–?1918: Umění dlouhého století 1918–1938: První republika a navštívil i zázemí Veletržního paláce, který NGP patří již od roku 1976.

Následovala návštěva Schwarzenberského paláce, jež je domovem sbírky Starých mistrů. Poslední zastávkou byl Šternberský palác a aktuální výstava Falza? Falza! Oběma expozicemi ministra kultury provedla paní Olga Kotková, ředitelka Sbírky starého umění. 

„Národní galerie v Praze je nejstarší a největší institucí svého druhu u nás. Spravuje rozsáhlé sbírky a 10 budov. Její záběr je velmi široký a plány do budoucna také. Měl jsem možnost strávit s kolegy z NGP celý půlden a vidět zlomek toho, co NGP svým návštěvníkům nabízí. Jsem pyšný na profesionální tým a děkuji všem za práci, kterou odvádějí,“ řekl ministr kultury Martin Baxa a dodal:
„Národní galerie, potřebuje nové prostory k uložení svých sbírek, potřebuje rekonstruovat některé své klíčové objekty, jako je Veletržní palác. Dnešní setkání tak nebylo jen v duchu návštěvy nádherných sbírek, bylo i velmi pracovním jednáním o tom, co je zapotřebí v Národní galerii uskutečnit.“

Foto: © Jakub Přecechtěl, NGP

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy