Ministerstvo kultury prohlásilo vilu Heinricha Justa v Aši za kulturní památku

Moderní vila postavená v roce 1924 je významným příkladem prvorepublikové moderny v tzv. Heimatstilu, navržená renomovaným architektem Karlem Ernstbergerem , jedním z nejvýraznějších tvůrců architektury tohoto období v severozápadních Čechách.


Rozhodnutí  nabylo právní moci v únoru letošního roku.

Ministerstvo kultury obdrželo od Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Lokti, podnět na prohlášení vily za kulturní památku. Po vyhodnocení všech podkladů dospělo k závěru, že soubor „vila Heinricha Justa čp. 1627 v Aši“ pro své hodnoty architektonické, řemeslné, uměleckořemeslné a jako projev tvůrčích schopností a práce člověka splňuje podmínky pro prohlášení věci za kulturní památku.

Vila v Aši byla postavena pro rodinu továrníka Henricha Justa podle plánů významného architekta Karla Ernstbergera, žáka slavné školy Otty Wagnera z Vídně. Vila představuje památkově hodnotnou, v exteriéru i v interiéru dobře zachovanou ukázku kvalitní realizace meziválečné architektury v tzv. Heimatstilu. Dům se vyznačuje mimořádně vysokým stupněm dochování jednotlivých architektonických i uměleckořemeslných prvků. Plášť budovy je opatřen řadou kamenných a kovových prvků, jako jsou např. dekorativně zdobené sloupy, okrasné vázy a koule, kované zábradlí, dekorativní mříže, apod. Původní zůstaly zachovány okenní výplně rozmanitých tvarů s bohatým členěním, včetně okenic opatřených zeleným nátěrem. Unikátně se zachovala vila i uvnitř. Středobodem interiéru je otevřená vstupní hala s kamenným schodištěm s kovaným zábradlím s dřevěným krouženým madlem. Zachována zůstala zcela nepozměněná vnitřní dispozice a velké množství hodnotných detailů řemeslné a uměleckořemeslné povahy - dřevěné výplně dveřních otvorů včetně kování, kovové prosklené dveře v salonu, zábradlí, mříže, vestavěný nábytek. Budova vily se též dochovala v původním hmotovém rozvržení bez jakýchkoliv pozdějších rušivých přístaveb nebo úprav. Kolem vily se rozkládá původně komponovaná zahrada s cestičkami a zákoutími k odpočinku. Dnes je částečně rozdělena mezi vlastníky objektu a Město Aš. Objekt je v současné době obydlen a řádně užíván. Majitelé vzorně udržují vilu v původním stavu.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy