Karlínské kasárny: Praha získává strategický objekt pro rozvoj a revitalizaci městského centra

Praha získala objekt Karlínských kasáren výměnou za nemocnici Bulovka a má novou vizí pro jeho využití. Náměstek primátora Petr Hlaváček požádal Pražskou developerskou společnost o analýzu optimálního využití kasáren. Plány zahrnují kulturně-společenský provoz, sdílené pracovní prostředí a infrastrukturu pro školství.


Praha přichází s novou vizí pro bývalé vojenské kasárny v Karlíně. Objekt Karlínských kasáren byl oficiálně zapsán jako majetek hlavního města po nedávné směně se státem. Kromě kasáren získala Praha také budovu v Hybernské ulici a další pozemky výměnou za celkem 10 objektů a 46 pozemků v areálu Fakultní nemocnice Bulovka. Tento strategický krok umožní další rozvoj areálu a napojení Karlína na pražské centrum.

Náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček uvádí: „Bývalý vojenský objekt kasáren má díky své poloze strategický význam pro rozvoj celé lokality a napojení Karlína na pražské centrum. Dalším významným krokem k revitalizaci území je i obnova a zasklení sousedního Negrelliho viaduktu, kde v současné době připravujeme testovací provoz.“

K dosažení optimálního využití objektu se náměstek Hlaváček obrátil na Pražskou developerskou společnost, městskou příspěvkovou organizaci, a požádal o vypracování analýzy. Počítá se i s přípravou změny územního plánu, která umožní rekonstrukci objektu.

Rada hl. m. Prahy schválila plán následného postupu, kdy uložila Pražské developerské společnosti do konce září 2024 zpracovat analýzu využitelnosti Kasáren Karlín. Někteří zástupci radnice by rádi viděli v budoucnu prostory využity také pro sdílené pracovní prostředí nebo ve spolupráci se založenými institucemi, jako jsou Kreativní Praha nebo Integrační centrum Praha.

Radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský zdůrazňuje, že před rozhodnutím o dalším využití objektu je nutné prověřit, pro které typy provozu je budova vhodná jak dispozičně, tak po stránce technického a provozního stavu.

K budoucnosti památkově chráněných kasáren bude rada uspořádat kulatý stůl se zástupci Národního památkového ústavu, odboru památkové péče na pražském magistrátu, městským obvodem Praha 8 a dalšími zainteresovanými stranami.

V současné době v areálu Kasáren Karlín úspěšně probíhá kulturně-společenský provoz díky spolku Pražské centrum. Příprava konverze obsahu budovy tento provoz v krátkodobém horizontu neohrozí ani neomezí. „Předpokládáme, že odhadem třetina pronajímatelných ploch v komplexu Kasárna Karlín bude po revitalizaci pronajímána v režimu tržním, druhá třetina pronajímána v režimu městem preferovaných aktivit a zbývající prostory by sloužily rozvoji infrastruktury pro potřeby školství,“ dodává Adam Zábranský.

Plány pro revitalizaci a další využití Kasáren Karlín slibují velké příležitosti pro veřejnost i hlavní město jako celek. Jde o důležité strategické rozhodnutí, které má potenciál změnit a zlepšit život v oblíbené části Prahy.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 12:42



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy