Interaktivní infopanely odhalují tajemství Osady Baba a evropských funkcionalistických skvostů

Osada Baba v Praze získala dva interaktivní dotykové panely, které informují o historii a současnosti tohoto oceněného funkcionalistického sídliště. Panely jsou umístěny na zastávce U Matěje a umožňují návštěvníkům prohlížet obsah webu baba1932.com. Projekt je důkazem úspěšné spolupráce hlavního města Prahy s europskými městy a technologickými firmami.


Na dvou moderních dvojjazyčných elektronických dotykových panelech na zastávce U Matěje v Praze se mohou návštěvníci dozvědět více o historii a současnosti Osady Baba a dalších funkcionalistických obytných souborech v Evropě. Tieto unikátne sídlištia boli postavené v letech 1927 až 1932 v rámci projektu Werkbund a priamo na paneloch je možné prehliadať obsah webu baba1932.com, kde sa všetky zaujímavé informácie nachádzajú.

„Moderní dotykové infopanely, které zde slavnostně uvádíme do provozu, v sobě skrývají přinejmenším tři poselství. Jednak tím hlavní město dává najevo, že chce podporovat využívání nových technologií. Především tím ale podtrhuje péči o památky a kulturní dědictví, v tomto případě o lokalitu Baba a její originální funkcionalistické budovy. A v neposlední řadě je to také důkazem úspěšné spolupráce Prahy s dalšími evropskými městy, zároveň tím také držíme krok s lídry projektu lokalit Werkbundu. Za připomenutí stojí také dobrá součinnost magistrátu a městských firem, v tomto případě odboru památkové péče a společnosti Technologie hlavního města Prahy,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Osada Baba získala v roce 2020 prestižní ocenění European Heritage Label neboli Označení Evropské dědictví. Toto mezinárodní uznání uděluje Evropská komise památkám, budovám, muzeím, archivům, dokumentům nebo událostem, které jsou považovány za milníky při vytváření dnešní Evropy. Spolu s Osadou Baba obdrželo ocenění pět dalších funkcionalistických obytných souborů Werkbundu v Evropě z let 1927 až 1932, které se nacházejí ve Stuttgartu, Brně, Vratislavi, Vídni a Curychu. Součástí plnění harmonogramu aktivit souvisejících s udělením ocenění EHL bylo mimo jiné umístění označení lokality a zajištění dostupných informací pro návštěvníky této výjimečné lokality.

V rámci realizácie tohto projektu sa zúročili výsledky spolupráce Magistrátu hl. m. Prahy a Technologii hlavního města Prahy (THMP). Spoločnými silami sa podarilo dosiahnuť nie len vytvorenie webových stránok a mobilnej aplikácie pre návštevníkov Baby, ale aj prvú realizáciu infosystému priamo v ocenenom území. Místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný hovorí, že sa jedná o unikátní modifikaci displeje pre dotykové ovládání v rámci probíhající digitalizace městských zastávkových přístřešků.

Instalací dotykových infopanelů do nových zastávek MHD, které slouží výhradně k informovanosti veřejnosti v lokalitě, splnila Praha jednu z poměrně náročných aktivit plánovaných na rok 2023. V rámci jejich obsahu je také možné zhlédnout videoprezentaci, kterou vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata Jiří Pospíšil dodává: „Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy se daří nejlépe ze všech oceněných lokalit naplňovat klíčovou aktivitu harmonogramu prací, kterou je spolupráce se školami. Koncepčním a tvůrčím způsobem „studenti pro studenty“ přistupuje k zadání oslovit mladou generaci a prezentovat jí Osadu Baba také v kulturně-společenském kontextu doby jejího vzniku. Veřejnost se má možnost seznámit s výsledkem této spolupráce právě díky infopanelům, na kterých je zveřejněna videoprezentace studentů Fakulty designu a umění nesoucí jméno předního českého meziválečného grafika Ladislava Sutnara, který byl zároveň investorem jedné z ikonických vil Osady Baba.“

Realizace informačních panelů zároveň symbolicky otevírá cestu k dalším krokům plánované úpravy veřejných prostranství v daném území podle vítězného návrhu studia ARCHUM architekti, které ve spolupráci v Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy vytvořilo koncepční studii revitalizace, kultivace a obnovení infrastruktury památkové zóny Baba.

Kromě toho je každému návštěvníkovi dostupný i videoobsah vytvořený študentmi Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Jedná se o videoprezentaci, která přibližuje funkcionální pojetí osady i kulturně-společenský kontext doby jejího vzniku. Promítání videoprezentace je možné zhlédnout na instalačních dotykových panelech na zastávce U Matěje, které se stávají jednou z nejvyužívanějších informačních zdrojů o historii osady Baba.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 09:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy