Hyundai odhalila zcela nový model KONA

Značka Hyundai dnes v digitální světové premiéře odhalila zcela nový model KONA.


Ještě atraktivnější všestranný model segmentu B-SUV se prezentuje také ve variantě se zcela elektrickým pohonem (EV), která nabízí vyspělé bezpečnostní a komfortní funkce a nejdelší dojezd ve své třídě.

Druhá generace modelu KONA je jednou nejkomplexnějších produktových nabídek v segmentu B-SUV, mimo jiné díky nejširší paletě pohonů. Zákazníci mají na výběr varianty s elektrickým pohonem (standardní nebo dlouhý dojezd), hybridním pohonem a spalovacím motorem. Všechny pohony lze navíc kombinovat se sportovním stupněm výbavy N Line.

Značka Hyundai se rozhodla pro nekonvenční krok a nový model KONA vyvíjela nejprve jako elektromobil, což je v souladu s urychlenou strategií elektrifikace, kterou společnost oznámila v březnu 2022. V rámci této strategie uvede do roku 2030 na trh 11 dalších nových elektromobilů. „KONA Electric sehraje po boku našich modelů IONIQ významnou roli v upevňování vedoucího postavení značky Hyundai v segmentu elektromobilů. Navazuje na skvělé renomé první generace modelu KONA Electric a díky mnoha výjimečným designovým a konstrukčním prvkům je lídrem své třídy,“ řekl Jaehoon Chang, prezident a CEO Hyundai Motor Company.

Zcela nová KONA si robustním, dynamickým designem a většími vnějšími rozměry zachovává svůj ikonický charakter. Svými vlastnostmi podpoří aktivní životní styly zákazníků všech věkových kategorií a generací. Současně jim nabídne nové technologie a užitečné prvky výbavy, které přispívají k bezpečné, síťově propojené a komfortní jízdě. 

KONA Electric umožňuje nejdelší dojezd na jedno nabití v segmentu B-SUV (předběžně 490 km podle metodiky WLTP). Součástí výbavy tohoto elektromobilu jsou také specifické designové prvky, dodatečný odkládací prostor pod přední kapotou, aktivní vzduchové klapky, elektrické zásuvky funkce V2L (Vehicle-to-Load) v interiéru a exteriéru, průhledový displej HUD (Head-up Display), jízdní režim i-PEDAL, chytrý rekuperační systém, akustický systém e-ASD (electronic-Active Sound Design) a paket Eco.

Zcela nová KONA ohromí rovněž rozsáhlou výbavou vyspělými asistenčními systémy Hyundai Smart Sense ADAS (Advanced Driver Assistance System) a bezpečnostními funkcemi. Mezi ně patří mimo jiné Asistent jízdy po dálnici HDA 2.0, Autonomní nouzové brzdění FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), Kamerové sledování mrtvého úhlu BVM (Blind-spot View Monitor), Dálkově ovládaný autonomní parkovací asistent RSPA (Remote Smart Parking Assist) a kamerový systém pro sledování stavu bdělosti řidiče DSM (Driver Status Monitor).

Design v elektromobilovém stylu vyvolává dojem robustnosti a dynamiky 

Značka Hyundai u zcela nového modelu KONA upustila od konvenčního vývojového procesu, který probíhá od variant poháněných spalovacími motory k verzím s elektrickým pohonem, a postupovala opačně, od elektromobilu k variantám se spalovacími motory. Výsledkem je futuristický exteriér v elektromobilovém stylu, který umocňuje mohutnost tělesa karoserie SUV, a přispívá tak k dojmu robustnosti a dynamiky.

Prostornější, všestranně využitelný interiér vyhoví požadavkům ještě širšího okruhu životních stylů

Větší rozměry modelu a jeho univerzální platforma odvozená od elektromobilu umožnila navrhnout v interiéru větší „životní prostor“ pro ještě širší škálu životních stylů. Zaměření přední části interiéru na řidiče umocňuje „plovoucí“ přístrojová deska s horizontálním uspořádáním, která nese panoramatickou zobrazovací plochu tvořenou dvěma 12,3 displeji.

V rámci nového uspořádání modelu KONA byl elektronický volič převodovky přemístěn ze středové konzoly pod volant, což umožnilo zvětšit odkládací prostory v otevřené části konzoly. Toto uspořádání také umocňuje větší objem a šířku interiéru modelu KONA, který řidiči a cestujícím poskytuje všestranně využitelný, komfortní prostor. Tento dojem je dále zesílen novým uspořádáním všech ovládacích prvků pro řidiče v blízkosti volantu. Díky tomu bylo možné na konzole vytvořit otevřený odkládací prostor s otočnými držáky pro nádoby s nápoji. Bezdrátové aktualizace softwaru OTA budou zahrnovat také údržbu a nové funkce pro ambientní osvětlení.

Soubor specifických funkcí pro elektromobily zajistí vzrušující zážitky z jízdy

KONA Electric nabízí kromě pixelových spojitých horizontálních světlometů a pixelových grafických prvků také dodatečné prvky výbavy, které zajistí ještě lepší zákaznické zážitky. Vyhřívání sady akumulátorů zajišťuje bezpečné nabíjení a dlouhý dojezd i v zimě. Víčko nabíjecí zásuvky je vybaveno systémem, který zabraňuje jeho přimrznutí. Uživatel tak může víčko otevřít i v tuhém mrazu při minus 30 stupních Celsia. Víčko nabíjecí zásuvky je navíc vybaveno novým osvětlením pro dobrou viditelnost za tmy.

Konektivita s bezdrátovými aktualizacemi OTA (Over-the-Air) a řadou vyspělých technologií

Zcela nová KONA posouvá konektivitu na ještě vyšší úroveň průběžnými aktualizacemi softwaru bezdrátovou technologií OTA (Over-the-Air). Pro majitele vozu to znamená úsporu nákladů, zajištění údržby nejnovějším softwarem a možnost zlepšování uživatelských zážitků.

K vyšší úrovni komfortu a praktičnosti přispívá také systém digitálního klíče Digital Key 2 Touch, na chytrých telefonech nebo hodinkách, který umožňuje uzamknutí a odemknutí modelu KONA i spuštění jeho motoru. Tento systém používá technologii bezdrátové rádiové komunikace na krátkou vzdálenost, NFC (Near-Field Communication), a zaručuje vysokou úroveň zabezpečení. V interiéru je panoramatická zobrazovací plocha složená ze dvou 12,3 displejů integrována do multimediálního a navigačního systému.

Vyspělé asistenční systémy SmartSense ADAS

Druhá generace modelu KONA je vybavena souborem vyspělých asistenčních funkcí Hyundai SmartSense ADAS nové úrovně, které většina ostatních modelů v segmentu B-SUV nenabízí. Tím je zajištěna nejvyšší úroveň bezpečnosti a komfortu v silničním provozu.

Systém pro sledování stavu bdělosti řidiče DSM (Driver Status Monitor) používá kameru uvnitř vozidla k analýzám obličeje řidiče. V případě jeho únavy nebo nepozornosti jej upozorní nebo v případě nutnosti i zasáhne. Dálkově ovládaný autonomní parkovací asistent RSPA (Remote Smart Parking Assist) umožní řidiči zajet s vozem na parkovací místo nebo z něj vyjet, aniž by musel sedět za volantem. Stisknutím tlačítka na chytrém klíčku lze vozidlem popojíždět dopředu nebo dozadu.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy