Goodallová pokřtila knihu a gorilí mládě Gaia v pražské zoo

Primatoložka Jane Goodallová pokřtila v pražské zoo její novou knihu a gorilí mládě. Kniha se zaměřuje na vyhubené zvíře, luskoně. Mládě, které bylo ve středu měsíc staré, bylo středem pozornosti a jeho jméno, Gaia, bylo vybráno pětičlennou porotou. Zoo se tak pochlubila svým sedmým gorilím členem.


Slavná primatoložka Jane Goodallová, známá jako 'paní šimpanzů', přicestovala minulou sobotu do pražské zoologické zahrady, aby zde uspořádala dvě křtiny. To oznámil ředitel zoo, Miroslav Bobek.

The main aktérkou při nich byla nejslavnější primatoložka světa Jane Goodallová. Ta přicestovala do Prahy pokřtít jak český překlad své nové dětské knihy Pangolina, tak také gorilí mládě samice Kijivu. Toto mládě, kterému bude zítra právě jeden měsíc, se stalo centrem pozornosti na této události.

Miroslav Bobek prozradil, jak probíhal výběr jména gorilího mláděte. 'Jméno jsme řešili s chovateli a vycházeli jsme z toho setu jmen, který byl pro Mobi. Svůj favorizovaný návrh jsem poslal Jane, která ho povýši do finále', přizpovídal Bobek.

Kniha 'Pangolina', která byla také součástí křtu, se věnuje vyhubeným zvířatům. Goodallová se rozhodla napsat knihu o luskouncích, protože má pocit, že veřejnosti o nich chybí základní informace.

Drobným zdržením bylo pak silné zpoždění druhé části programu, kdy mělo dojít k odtajnění pohlaví a jména gorilího mláděte. Zdržení způsobilo masové podepisování knihy, kdy se Goodallová rozhodla, že podpíše knihu všem zájemcům. Nicméně, podle mluvčího zoo, zdržení nezabránilo v účasti téměř 7000 lidí.

Během přítomnosti Goodallové v pražské zoo došlo také k pokřtu gorilího mláděte. Přechodný moment přišel, když Bobek na radost diváků oznámil, že se jedná o samičku. Jméno mláděte odhalila pětičlenná porota, jejímž členem byla také Jane Goodallová. Mladá gorila se bude jmenovat Gaia.

Závěrem Goodallová vyzvala diváky, aby nerozpoutávali diskusi o tom, zda by měly gorily z zoologických zahrad být vysazeny zpět do divoké přírody. Dodala, že výzkum v posledních letech ukázal, že tyto zvířecí druhy se často adaptují na život v zajetí a žijí plnohodnotné a šťastné životy.

Praha se stává jednou z mála zoologických zahrad v Evropě, která úspěšně chová gorily. S příchodem nového mláděte Gaii může nyní pražská zoo pochlubit sedmi gorilami, které zde žijí v dvou skupinách.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese