Dva české celovečerní filmy jsou v hlavních sekcích festivalu v Annecy, téměř po třiceti letech

Přesně 28 let musel čekat český film na svého zástupce v hlavní soutěži na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy.


Podařilo se to až nyní režisérce Michaele Pavlátové s celovečerním majoritně českým snímkem Moje slunce Mad. 

Další majoritně český film Myši patří do nebe debutujících režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka bude uveden ve společnosti filmů z dílny Netflixu a Disney. Oba filmy podpořil i Státní fond kinematografie. Studentský film Sestry bude chtít navázat na úspěch oscarové Dcery, která před dvěma lety v Annecy vyhrála dvě ceny. Natočila ho studentka pražské FAMU Andrea Szelesová. Festival v Annecy, který letos slaví 60 let od založení, se bude konat od 14. do 19. června.

Majoritně česko-francouzsko-slovenský film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové je příběhem české dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí. Producentem snímku je česká společnost Negativ, koproducenty Ron Dyens (Sacrebleu Productions), Peter Badač (BFILM) a Česká televize. Snímek podpořil i Státní fond kinematografie celkem 20,98 mil. Kč ve vývoji a výrobě. Film má také alokovanou částku necelých 8,6 mil. Kč v systému filmových pobídek. Režisérka, výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová za své filmy obdržela řadu ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda v Berlíně. V současné době vede katedru animace na FAMU v Praze. Naposledy byl celovečerní český film v soutěži v Annecy v roce 1993, a to snímek režiséra Břetislava Pojara Motýlí čas. 

Jeden celovečerní film od Netlixu, další od studia Disney a mezi nimi druhý majoritně český snímek Myši patří do nebe, který byl vybrán do prestižní sekce Screening Events. Celovečerní animovaný debut režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka (koprodukce ČR, Francie, Polska a Slovenska) byl natočen podle stejnojmenné knihy spisovatelky Ivy Procházkové. Příběh dvou přirozených nepřátel, myšáka a lišky, kterým fatální událost umožní stát se přáteli, je spoluprací hlavních producentů Vladimíra Lhotáka z české společnosti Fresh Films a Alexandra Charleta z francouzské Les Films du Cygne. Koprodukčními partnery jsou Grzegorz Wacławek & Piotr Szczepanowicz – Animoon (Polsko), Marek Jeníček & Tomáš Janísek - CinemArt (Slovensko), Česká televize, Auvergne-Rhône-Alpes Cinéma (Francie), DD Production (Česko), Barrandov Studio, EC1 Łódż (Polsko). Státní fond kinematografie film podpořil ve vývoji i výrobě celkem částkou 9,4 milionu Kč. Film se natáčel v České republice a byl podpořen i ze systému filmových pobídek. V roce 2018 byl ve stejné sekci uveden film Hmyz legendárního režiséra Jana Švankmajera.

Dalším českým filmem v hlavním programu festivalu je krátký animovaný film Sestry. Snímek studentky pražské FAMU režisérky Andreji Szelesové je plný emocí a zaměřuje se na postupně se měnící vztah mezi dvěma sestrami. Film bude soutěžit v sekci Graduation Short Films in Competition. Před dvěma lety zde ve stejné sekci festivalu zvítězil film Dcera režisérky Darji Kaščejevové pro kterou byl úspěch v Annecy odrazovým můstkem k dalším obrovským úspěchům a oceněním po celém světě. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy