Do Sparty se vrací Adam Polášek

Po necelém roce se vrací do našeho kádru ADAM POLÁŠEK! Devětadvacetiletý bek tak načne již pátou sezonu ve sparťanském dresu.


„S Adamem jsme byli v kontaktu už v létě, měl zájem u nás hrát, ale poté se pro něj ještě objevila šance na zahraniční angažmá. My proto přivedli Davida Němečka, který se ukázal jako skvělá posila. Adamovi zahraniční angažmá nevyšlo, proto kývl na měsíční nabídku Vítkovic. Vzhledem ke zraněním, která nás v obraně trápila, a dalšímu zkvalitnění obrany, jsme se po ukončení jeho dočasného působení ve Vítkovicích domluvili na angažmá do konce sezony,“ říká sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Na listině zraněných obránců je aktuálně Milan Jurčina, který by se mohl vrátit na začátku roku 2021. Podobné vyhlídky jsou také s Tomášem Pavelkou a Radkem Jeřábkem.

„Když jsem ze Sparty odcházel, říkal jsem fanouškům, že věřím, že se ještě uvidíme. Ve Spartě se cítím jako doma, mám rád zdejší prostředí, dlouhodobě žiju v Praze a těším se do sparťanské kabiny, ze které se mi v uplynulé sezoně neodcházelo úplně lehce,“ připomíná Adam Polášek.

Ten nejen s Jaroslavem Hlinkou odehrál ve Spartě několik sezon.

„Fanouškům Sparty jej není třeba příliš představovat. Poly je velice kvalitní obránce, který umí přitvrdit i pomoci ofenzivě. S většinou hráčů se zná, nemám pochybnosti o tom, že opět skvěle zapadne do kabiny a pomůže nám ustálit výsledky,“ dodává Hlinka.
Polášek: Se Spartou jsem byl neustále v kontaktu

Jak se zrodil tvůj návrat do klubu?

O možnosti pokračování ve Spartě jsme se bavili už před sezonou. Chtěl jsem si ještě zahrát v zahraničí, kvůli pandemii ale byla situace složitá, stále se zhoršovala. S klukama ze Sparty jsme si často volali. Čekal jsem na šanci, ve Spartě mezitím obranu doplnili, i proto jsem kývl na měsíční nabídku od Vítkovic, kterým jsem vděčný za to, že mi daly prostor se pořádně rozehrát. Se Spartou jsme se poté domluvili na angažmá do konce sezony.

Ve hře přitom bylo stále zahraničí, je to tak?

Ano, ale když přišel Petr Ton s Jardou Hlinkou s nabídkou do konce sezony, rozhodl jsem se. Když zůstat v Česku do konce sezony, tak právě tady.

Sledoval jsi Spartu na dálku?

Ani ne na dálku. Než začala sezona, byl jsem s týmem často v kontaktu, chodil jsem do Holešovic i trénovat. Hodně jsme si s klukama volali. Pak jsem si dokonce proti Spartě poprvé zahrál.

To byla úplně nová zkušenost, je to tak?

V dospělém hokeji jsem proti Spartě nikdy nehrál. A ano, bylo to fakt zvláštní.

Jednou ze změn po tvém odchodu je nové trenérské duo Miloslav Hořava a Josef Jandač. Hráli také roli v tvém návratu?

S panem Jandačem se znám dlouho, hrál jsem pod ním ve Spartě i v reprezentaci. Vím, jak dobře dokáže řídit tým a trénovat. Pod panem Hořavou jsem ještě nehrál, ale všichni v kabině mi říkali to samé – jenom pozitivní věci. Doslechl jsem se, s jakou chutí umí pracovat s hráči nejen na tréninku a v zápase. Na hraní pod ním se opravdu těším, věřím, že mi ve hře umí poradit a mohu se pod ním ještě zlepšit.

Ze Sparty jsi odcházel jako otec, vracíš se jako dvojnásobný otec. V čem ti narození druhé dcerky změnilo život?

Hodně. Už mám problémy dva! Ale moc hezké problémy. Zpříjemnilo nám to složité období, které nyní všichni zažíváme. Máme s partnerkou rozdělené role rovným dílem, oba se musíme o holčičky starat. Hrozně mě to ale baví! Teď to bude mít paní trochu složitější, zápasy budou ob den. Mně to ale stejně nedá, i když jsem unavený, rád se o dcerky starám. Jsou to pozitivní povinnosti.

PROFIL ADAMA POLÁŠKA:
Ostravský rodák začínal s hokejem ve Vítkovicích, ve kterých hrál až do juniorského věku. Po sezoně 2008/2009, ve které se svými spoluhráči ovládl juniorskou extraligu, se rozhodl vyzkoušet zámořský hokej. Dva roky působil v Prince Edward Island Rocket v juniorské Quebec Major Junior Hockey League, ve své druhé sezoně dokonce plnil roli asistenta kapitána.

Během mládežnické kariéry patřil do kádru reprezentační šestnáctky, osmnáctky a dvacítky, v roce 2009 se účastnil mistrovství světa do 18 let v americkém Fargu, kde Češi skončili šestí. Po přechodu mezi dospělé působil střídavě na farmách St. Louis Blues a Vancouver Canucks v AHL a v nižší East Coast Hockey League v dresu Kalamazoo Wings. V prosinci 2013 se vrátil ze zámoří a zamířil do pražské Sparty.

V jejím dresu si připsal extraligový debut, a to 10. ledna v derby se Slavií, které Sparta doma vyhrála 4:2. V základní části odehrál 16 zápasů, v play off přidal dalších deset. Celkem nasbíral 10 kanadských bodů za čtyři branky a šest asistencí, velice rychle našel pevné místo v základní sestavě týmu. Jeho výkon neunikl expertům, takže byl Polášek i přes malý počet odehraných zápasů Českou televizí vyhlášen třetím nejlepším nováčkem sezony. V ročníku 2014/2015 se stal s 36 body v základní části nejproduktivnějším obráncem ligy a nakonec byl vyhlášen nejlepším obráncem sezony.

O rok později už si se Spartou zahrál extraligové finále, ale po neúspěšné bitvě s Libercem se český reprezentant přesunul do KHL. Ve třech sezonách oblékal barvy Novosibirsku, Soči a Nižněkamsku. Vydařené výkony mu v roce 2018 vynesly pozvánku na olympijské hry v Jižní Koreji i na mistrovství světa v Dánsku. V dresu Něftchemiku se Adamu Poláškovi dařilo také v sezoně 2018/2019, ve které nasbíral 26 bodů v 58 zápasech základní části, ale v červenci 2019 se dohodl se Spartou a vrátil se do Česka.

V dresu Sparty však vydržel jen pár měsíců, jelikož na konci roku využil klauzuli ve smlouvě a odešel do finské Tappary. Nový ročník 2020/2021 zahájil i vinou koronavirové pandemie v extralize, kde nastupoval za rodné Vítkovice. Na začátku prosince se však potřetí v kariéře vrátil do našeho klubu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 14.12.2020 08:00




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy