3 547 kilometrů silnic, 143 km tramvajových tratí, 289 škol, 17 424 bezbariérových přechodů, 956 tisíc pracovních míst

IPR má aktualizovaná data o Praze, podle kterých se plánuje město.


Praha má rozlohu 496 km2, 167 tisíc parkovacích míst v zónách placeného stání a nejvíce lidí bydlí na Praze 4. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) sesbíral a aktualizoval ty nejdůležitější údaje o Praze, které slouží k jejímu plánování. Tzv. Územně analytické podklady obsahují informace o stavu a vývoji území hlavního města, o jeho hodnotách, plánovaném rozvoji i limitech a problémech, stejně jako zásadní data o dopravě či klimatu. Na adrese uap.iprpraha.cz tak můžete prozkoumat Prahu pod mikroskopem.

Územně analytické podklady (ÚAP) slouží jako zdroj při plánování rozvoje území, včetně přípravy územního plánu města a dalších dokumentací. Je to aktuální popis a analýza města, na kterém lze sledovat i jeho postupný vývoj. Podklady shrnují důležité hodnoty města, limity jeho využití i možnosti dalšího rozvoje. ÚAP analyzují také technické, ekonomické, demografické a kulturní aspekty či kvalitu životního prostředí.

„ÚAP jsou zásadním dokumentem pro Prahu, díky kterému můžeme nastavit její správný rozvoj. Věnují se oblastem, jako je aktuální využití území či limity rozvoje a pomáhají nám také plánovat nové čtvrti, jelikož komplexně shrnují zásadní údaje od limitů hluku po potřebu nezbytné infrastruktury,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

IPR průběžně sbírá a analyzuje nejaktuálnější data o městě, a výsledky každé 4 roky vydává ve formě uceleného územně plánovacího podkladu. ÚAP 2020 (tedy 5. celková aktualizace ÚAP hl. m. Prahy) jsou zpracovány ve dvou úrovních – pro obec a pro kraj.

ÚAP tvoří textová a grafická část. Textová část ÚAP 2020 pro obec je rozdělena do osmi tematických, čtyř komplexních a jedné syntetické knihy. Jde například o knihy Krajina, Město, Dopravní infrastruktura, Veřejná vybavenost či Rozbor udržitelného rozvoje. Grafická část obsahuje čtyři výkresy, které zobrazují hodnoty a limity využití území, záměry na změny v území a problémy k řešení.

„ÚAP obsahují kromě samotných čísel i důležitý kontext, který usnadňuje plánování města a poukazuje na problémy nutné vyřešit v budoucnu. Pokud se zaměříme například na veřejnou vybavenost, dokument nám ukazuje, že v osmnácti městských částech se do školky ročně nedostane 50 až 200 dětí, což je problém, který musí Praha řešit. Dokument však řeší i rozvoj brownfieldů či důležité téma klimatické změny,“ popisuje Ondřej Boháč, ředitel IPR

ÚAP jsou zveřejněny na novém portálu uap.iprpraha.cz, kde je možné naleznout podklady spolu s interaktivními mapami, klíčovými statistickými údaji o městě a i tím, jak si Praha vede ve vytyčených cílech udržitelného rozvoje. IPR plánuje průběžně aktualizovat Portál ÚAP tak, aby zajistil maximální dostupnost nejaktuálnějších dat a výstupů. Snaha zpřístupnit co největší část ÚAP online navazuje také na dlouhodobé strategické cíle otevřenosti veřejné správy a poskytování otevřených dat.

V Centru architektury a městského plánování (CAMP) se navíc již od 17. srpna můžete vydat na pátrací hru Praha pod mikroskopem, jež z ÚAP vychází. Hráči tak mohou tento městský dokument prostudovat zábavnou formou.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy