Praha vyniká v kvalitě života, ale bojuje s bydlením a kriminalitou

Srovnávací výzkum "Město pro život" hodnotí kvalitu života v jednotlivých krajích ČR. Praha vyniká v oblasti zdravotnictví, výdělků a nízké nezaměstnanosti. Zároveň však čelí problémům s nedostupným bydlením, kriminalitou a životním prostředím.


Srovnávací výzkum 'Město pro život' mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Umožňuje veřejnosti dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj, jak představil tuto studii projektový ředitel David Pavlát.

Praha se umístila na prvním místě ve čtyřech ze sledovaných osmi oblastí. Analýza uvádí, že v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb metropole exceluje nejvyšším počtem lékařů a zubařů na tisíc obyvatel a nejvyšším počtem lůžek v nemocnicích.

Délka dožití obyvatel je v Praze nejvyšší v celé republice. Muži zde žijí průměrně 78,20 roku, což je oproti například Ústecku téměř o tři roky více. Ženy se dožívají v průměru 83,85 roku.

Praha nabízí také tradičně nadstandardní výdělky. Průměrná hrubá mzda zde dosáhla v prvním čtvrtletí 2024 hodnoty 56 372 korun, což je o 28,3 % více než celorepublikový průměr. Ale reálná hrubá mzda je na stejné úrovni jako v roce 2018.

Město se může pochlubit také nízkou nezaměstnaností, která se v červnu držela pod 3 %. I když počet volných pracovních míst klesá, stále jich je v nabídce přes 78 tisíc. Analytik Miroslav Novák z Akcenty uvedl, že zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá na Prahu a Středočeský kraj.

Jednou z oblastí, kde Praha zaostává, je životní prostředí. Problematickými faktory jsou například velké množství vypouštěné odpadní vody do kanalizace a nízká míra recyklace.

Nedostupnost bydlení v Praze trápí mnoho jejích obyvatel. Nová výstavba stagnuje kvůli komplikované legislativě a vysokým cenám stavebních prací a materiálů. Generální ředitel Ekospolu, Evžen Korec, uvedl, že povolování staveb je složité a zdržuje vývoj.

Výzkum 'Město pro život' se opírá o odpovědi 1600 respondentů a data z různých úředních zdrojů. Probíhá již 14 let a sleduje 75 kritérií v 8 základních oblastech. Po Praze se v tabulce umístil Jihomoravský kraj, zatímco Středočeský kraj skončil až devátý.

Nový stavební zákon, účinný od července, by měl časem pomoci s výstavbou, ale jeho vliv se projeví až za delší dobu. Pavel Kliment z KPMG navrhuje, aby trh s byty nebyl tak koncentrovaný, což by ulevilo stávající situaci.

Praha čelí také vysokým výdajům na bydlení. Nájemné a poplatky za užívání představují téměř třetinu nákladů, platby za elektřinu přes pětinu a náklady na teplo a teplou vodu jsou na třetím místě.

Negativní stránkou života v metropoli je vysoká kriminalita, za prvních pět měsíců letošního roku bylo registrováno 16 730 porušení zákona. Nejčastějšími delikty jsou krádeže a vloupání.

Turismus, zejména masový, přináší další problémy. Do Prahy přijelo v prvním kvartálu 2024 více než 1,5 milionu turistů, z toho většina ze zahraničí. Strategie cestovního ruchu na léta 2024-2027 má za cíl přilákat zámožnější návštěvníky a podporovat kvalitní turismus.

František Cipro z Prague City Tourism zdůraznil, že marketingové kampaně se zaměřují na individuální cestovatele, kteří přijíždějí za kulturou, gastronomií a památkami a utratí v metropoli více peněz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy