Zaměstnankyně Sokola obviněná z podvodu za 40 milionů

Skandál ve staré české organizaci Sokol: zaměstnankyně banky měla okrást spolek o 40 milionů korun sofistikovaným podvodem, poté spáchala sebevraždu. Organizace zahájí interní audit a průběžně zdokonaluje kontrolní mechanismy.


Skandál ohrožující jednu z nejstarších a nejprestižnějších českých organizací, Sokol, rezonuje v české společnosti. Zaměstnankyně jedné z banky údajně okradla Sokol o 40 milionů korun prostřednictvím sofistikovaného podvodu a následně si vzala život v sídle skupiny v Praze.

Ústřední osobou příběhu je nejmenovaná žena, která se po svém vlastním profilu na LinkedIn hlásila k více než 17 letům zkušeností ve finančním sektoru. Podle tiskového mluvčího Sokola Radek Smekal, žena pracovala ve finanční instituci, odkud dokázala získat přístup k velkému množství peněz.

Smekal uvedl, že policie zahájila vyšetřování poté, co přijala podnět od Finančního analytického úřadu. 'S policií maximálně spolupracujeme. Vše zřejmě nasvědčuje tomu, že se jedná o selhání jedince, který pomocí profesionálně zfalšovaných dokumentů podvedl banku i naši organizaci,' popsal Smekal.

K vyšetřování kauzy se připojil i mluvčí policistů Jan Daněk, který uvedl, že případ je prověřován pro trestný čin podvod. 'Škoda byla vyčíslena na 40 milionů korun. Nicméně toto nemusí být její finální výše,' upřesnil Daněk.

Tragickou událostí případu je sebevražda podezřelé ženy, ke které došlo v průběhu vyšetřování. Její tělo bylo nalezeno přímo v sídle Sokola – pražském Tyršově domě. Jan Daněk k tomu poznamenal: 'Jedna z podezřelých zemřela, ale okruh podezřelých jsme dosud neuzavřeli. Věc je prověřována v širších souvislostech.'

Skutečnost, že k podvodu došlo navzdory kontrolním mechanismům Sokola i ve finanční instituci, vyvolává otázku, jak se podobným situacím dá zabránit v budoucnosti. Smekal uvedl, že organizace zahájí interní audit a na základě jeho výsledků zdokonalí kontrolní mechanismy.

Podle Smekala je jednoznačné, že šlo o profesionální podvodnici, která dokázala obejít veškeré kontrolní mechanismy v Sokolu i v bankách. 'Neumíme si představit, jak se podobnému útoku dá zabránit, ale provedeme interní audit a na základě výsledků kontrolní mechanismy zdokonalíme,' uzavřel mluvčí.

V současné době se organizace snaží zjistit přesný rozsah škody způsobené podvodem. Starostka Sokola Hana Moučková podala jako statutární orgán přihlášku ČOS jako poškozeného do trestního řízení. 'Nyní prověřujeme všechny aktivity pachatelky, jsme v kontaktu s právními zástupci, bankou, ale také s kriminální policií,' dodal mluvčí Smekal.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy