Zámek Štiřín míří do aukce za 3,3 miliardy!

Historický zámek Štiřín z 18. století u Kamenice míří do aukce, protože žádná státní instituce o něj nejeví zájem. Aukce proběhne od 11. do 13. září s minimální cenou 3,3 miliardy korun. Zámek dříve sloužil jako hotel a areál každý měsíc stojí stát 600 tisíc korun.


Historický zámek Štiřín z 18. století nacházející se v obci Kamenice nedaleko Prahy se dostává do aukce. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jej vyhlásil k prodeji poté, co žádná státní instituce neprojevila o zámek zájem. Aukce začíná 11. září a trvá do 13. září, kde minimální cena byla stanovena na 3,3 miliardy korun.

Zámecký areál tvoří jednopatrová trojkřídlá budova ve tvaru písmene U, obklopená rozlehlým anglickým parkem a lesem. Komplex zahrnuje také bývalý hospodářský dvůr a pivovar. Zámek je zapsaný v ústředním seznamu kulturních památek České republiky a má historickou, umělecko-řemeslnou a krajinářskou hodnotu.

'Hledáme nového vlastníka, který zámku vdechne nový život a najde pro něj smysluplné využití,' uvedl ÚZSVM. Zámek Štiřín dříve sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Ministerstvo zahraničí, které zámek dříve spravovalo, oznámilo, že areál nepotřebuje a převedlo jej na ÚZSVM v červnu minulého roku.

Letos ÚZSVM informoval, že žádná jiná státní instituce nemá o zámek zájem, což vedlo k rozhodnutí zahájit prodej soukromým zájemcům. Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké; každý měsíc stojí prázdný zámek stát 600 tisíc korun, jak uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu při setkání s poslanci z kontrolního výboru.

Proti prodeji se v minulosti postavila také obec Kamenice, v jejímž katastru se zámek nachází. Místní zastupitelé navrhovali společný projekt se státem, ve kterém by část zámku sloužila jako ordinace a školka, zatímco zbytek by mohl být dále využíván státem.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024