Vybíráme nový jídelní stůl. Naše zkušenosti, rady a tipy

Jídelní stůl je jedním z nejdůležitějších a nejpoužívanějších kusů nábytku v domě, proto je třeba jeho výběru věnovat zvýšenou pozornost. A nejde jen o design, ale také bytelnost, trvanlivost a další vlastnosti. Výběr jídelního stolu je rozhodnutí, které ovlivní atmosféru vaší jídelny a rodinných setkání po dlouhou dobu, takže se dejte při jeho výběru záležet.


A jaké jsou nejdůležitější vlastnosti jídelního stolu, které je třeba vzít do úvahy?

Velikost a prostor: Před nákupem jídelního stolu si vždy dobře změřte prostor, který máte k dispozici. Zohledněte nejen rozměry stolu, ale také dostatečný prostor pro pohodlné posazení židlí a pro pohyb kolem stolu. Pokud máte menší prostor, může být praktické zvolit rozkládací stůl, který lze snadno přizpůsobit počtu hostů. Běžně tak můžete využívat stůl o malých rozměrech, který je pro každodenní použití plně dostačující, ale při rodinných oslavách a podobných událostech stůl rozložíte a vytvoříte tak prostor navíc.

Materiál: Materiál jídelního stolu má zásadní vliv na jeho vzhled, trvanlivost a údržbu. Dřevo je tradiční a oblíbenou volbou pro jídelní stoly, nabízí teplý a příjemný vzhled. Kovové stoly zase mohou dodat moderní a průmyslový nádech. Sklo je skvělou volbou pro menší prostory, protože opticky zvětšuje prostor. Vždy vybírejte kvalitní materiály, které jsou odolné a snadno se udržují. Pořádně zvažte případné použití lesklého stolu, na kterém jsou opravdu výrazně viditelné veškeré šmouhy, ale také poškození při jeho používání.

Design a styl: Zvolte design, který bude ladit s celkovým stylem vašeho interiéru. Pokud máte moderní zařízení, vyberte stůl s jednoduchými a čistými liniemi. Pro rustikální interiéry zase může být ideální masivní dřevěný stůl, případně kombinace dřeva a kovu. Nebojte se kombinovat různé materiály a styly, ale snažte se udržet harmonii s okolním prostředím.

Počet míst k sezení: Zvažte, kolik lidí obvykle sedí u vašeho jídelního stolu. Pokud často pořádáte rodinné oslavy nebo máte větší domácnost, zvolte větší stůl s dostatečným množstvím židlí. Pokud máte málo místa nebo jídelní stůl slouží spíše pro vás a vašeho partnera, menší stůl bude dostačující.

Funkční prvky: V moderní době nabízí mnoho jídelních stolů i praktické funkční prvky. Některé stoly mají výsuvné úložné prostory pro příbory a ubrusy. Jiné zase disponují výsuvnými deskami, které umožní zvětšit plochu stolu. Zamyslete se nad tím, zda potřebujete některé z těchto funkčních prvků, které vám usnadní organizaci a udržení pořádku.

Cena a kvalita: Nakupování jídelního stolu by nemělo být jen o ceně. Investice do kvalitního stolu se vyplatí, protože kvalitní jídelní stůl Vám vydrží sloužit dlouhé roky. Nicméně kvalitní stůl nemusí být drahý- všímejte si detailů a také hmotnosti stolu (většinou platí, že čím těžší, tím bytelnější a kvalitnější).

Kde kvalitní jídelní stůl koupit?

Za kvalitní jídelní stůl nemusíte nutně utratit kvanta peněz. V různých akcích můžete Váš krásný, vysněný stůl koupit již za několik málo tisícikorun. Osvědčené jsou obchody s nábytem jako Moebelix, Asko, Sconto a další, případně můžete na internetu pohledat v eshopech, případně na vyhledávačích nábytku jako jsou např. v-nabytek.cz, nebo Biano.cz.

Autor: Diana Kyrcová Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 20.07.2023 13:11




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy