V Praze 5 končí kontaktní centrum pro drogově závislé ve spodní části Plzeňské

Hlavní město musí vyřešit jeho přesun.


V Praze 5 fungují dvě ze tří pražských kontaktních center pro drogově závislé. Jedno z nich ke konci tohoto roku končí. Radnice vypověděla nájemní smlouvu kontaktnímu centru pro drogově závislé v Mahenově ulici u tramvajové zastávky U Zvonu. Ta se dočká postupné revitalizace.

Rada městské části na svém zasedání dne 25. 7. 2022 schválila vypovězení nájemní smlouvy neziskové organizaci Progressive, která poskytuje služby drogově závislým v ulici Mahenova v blízkosti Husových sadů v Košířích. K výpovědi nájemní smlouvy došlo poté, kdy společnost Progressive odmítla návrh kompromisní dohody. Ta původně navrhovala možnost fungování centra do konce roku 2023.

„Organizace Progressive u nás roky odvádí záslužnou práci, bohužel, bez adekvátní podpory hlavního města je kontaktní centrum uživateli drog dlouhodobě přetížené. To samozřejmě negativně ovlivňuje jak náš veřejný prostor, tak kvalitu života místních, za kterými stojíme. Řešení vidíme v přesunu centra na vhodnější místo, kde jeho činnost opět podpoříme,” komentuje tento krok městské části Praha 5 její starostka Mgr. Renáta Zajíčková (ODS).

Starostka Zajíčková dlouhodobě upozorňuje na fakt, že pouliční uživatelé drog jsou narůstajícím problémem celé metropole. Praha podle ní nutně potřebuje funkční síť adiktologických služeb, nikoli nesystémové dlouhodobé přetěžování jedné městské části. Praha 5 proto v minulém roce předložila společnou deklaraci s Prahou 1 a Prahou 2 deklaraci, ve které vyzvala hlavní město k řešení problému a nabídla pomoc a postavila se také za několik stovek místních občanů, kteří se k požadavkům připojili formou petice.

  „Jsem rád, že se věci hnuly a věřím, že bude Mahenova ulice opět čistým, příjemným a hlavně bezpečným místem pro život. Není možné, aby poměrně malá skupina lidí  svým chováním omezovala a často ohrožovala běžný život občanů v rezidentních částech města. Chceme se zase vracet do svého domova bez obav. Těšíme se na čisté ulice, parky, bezpečnost místních občanů a hlavně našich dětí,“ říká člen petičního výboru Jan Vondráček.
„Vedení hlavního města jsme společně s odborníky i aktivními občany přesvědčili k restartu pražské protidrogové sítě a přesunu center na metodicky vybraná místa, tedy tam, kde nebudou mít negativní vliv na každodenní život obyvatel. Takzvané “síťování” těchto zařízení je běžné v západních metropolích a popisuje ho i nedávno vydaná vládní Koncepce rozvoje adiktologických služeb, ” dodává starostka.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy