V Praze 2 byla odhalena pamětní deska věnovaná plk. i. m. Karlu Janštovi

Včera byla v Praze 2 odhalena pamětní deska věnovaná plk. i. m. Karlu Janštovi.


Příslušník 311. československé bombardovací perutě RAF žil v domě v Žitné ulici č. 32 dlouhá léta až do své smrti. Významné osobnosti se u pietního místa sešly u příležitosti 110. výročí jeho narození.

Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnili ministryně obrany Jana Černochová, radní Prahy 2 pro oblast kultury Jaroslav Šolc a další významní hosté. Pozvání přijali i velitel Vzdušných sil AČR brig. gen. Petr Čepelka, ředitel VHÚ Praha brig. gen. Aleš Knížek, ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany plk. Robert Speychal, představitelé Československé obce legionářské a další hosté.  Nechyběla ani dcera plukovníka Janšty paní Jana Zachová a autor pamětní desky, kterým je akademický sochař Petr Císařovský.

„Naše městská část se může pochlubit desítkami hrdinů, jejichž jména, která byla léta neprávem opomíjena, se dlouhodobě snažíme vyzdvihovat. Patří k nim i další významný československý příslušník RAF plukovník in memoriam Karel Janšta, který dlouhá léta žil zde v tomto domě, kde bohužel také v zapomnění zemřel. Plukovník Janšta bohužel patří k té většině „rafáků“, která se pádu režimu a své rehabilitace nedočkala. A já jsem proto vděčna mým kolegům z radnice Prahy 2, že jsme společně dotáhli do konce umístění této pamětní desky. Díky tomu dnes symbolicky můžeme napravit velikou křivdu, kterou náš národ spáchal na hrdinech, jakým byl nepochybně i plukovník Janšta,“ pronesla mimo jiné ministryně obrany Jana Černochová ve své řeči při slavnostním odhalení pamětní desky. 
„Praha 2 je bezesporu městskou částí, která je malá rozlohou, ale velká významem. Narodilo se zde a svůj život prožilo mnoho osobností i válečných hrdinů. A plukovník Karel Janšta se právem řadí mezi ně. Jeho životní příběh plný odvahy a statečnosti by neměl být zapomenut. Proto děkuji mé předchůdkyni a nynější ministryni obrany Janě Černochové, že tuto důstojnou vzpomínku iniciovala a já i moji kolegové z radnice jsme tuto myšlenku s úctou zrealizovali, “ poznamenala k dnešní příležitosti starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Karel Janšta se narodil 9. prosince 1912. Žil mnoho let až do své smrti ve funkcionalistickém domě v Žitné ul. čp. 2055/32. Za první republiky byl ve Svazu letců republiky Československé. Po ukončení leteckého vzdělání byl dne 1. 7. 1936 zařazen jako polní letecký střelec-radiotelegrafista na letiště Praha k 71. leteckého pluku 6.

Po německé okupaci Československa odešel ilegálně přes Polsko a Francii do Anglie, kde se připojil k zahraniční armádě. Od 10. září 1940 se už zapojoval do prvních leteckých bojových úkolů 311. bombardovací perutě RAF. Odlétal předepsaný turnus 200 hodin a jako instruktor vedl výcvik nových posádek ve střelbě.  V RAF dosáhl hodnosti F/Lt. a zastával funkci Gunnery Leader.

Prezident exilové vlády Edvard Beneš jej v roce 1943 jmenoval členem čs. Státní rady v Londýně. Jako jediný zástupce zahraniční armády zde zastával funkci předsedy branného výboru, a to až do návratu do vlasti a do vytvoření nového parlamentu. Do převzetí moci komunisty se s ním počítalo pro vyšší funkci v nové poválečné vládě. V Londýně byl též členem a hlavním organizátorem Společnosti Štefánikova Fondu pro pozůstalé po čs. letcích, pro tento fond zajišťoval prostředky mezi letci, byl též řádným členem Československé sociální demokracie a řádným členem tělocvičné jednoty Sokol Londýn.

Z armády byl vyřazen roku 1952, poté pracoval manuálně jako asfaltér a dlaždič, stejně jako mnozí další, kteří se účastnili bojů v zahraničí. Pádu komunismu se, bohužel, nedožil. V roce 1991 byl rehabilitován a prezidentem V. Havlem povýšen na plukovníka letectva.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
09.12.2022 09:40




5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy