Toulavé boty s IROP zanechají stopy ve čtyřech krajích

Památky revitalizované z evropských dotací lákají na prázdninové výlety.


Miniseriál Toulavé boty zpestří dovolenou neotřelými nápady také v srpnu. Integrovaný regionální operační program (IROP) pod správou Ministerstva pro místní rozvoj nabízí na svém Facebooku od začátku prázdnin tipy na zajímavé výlety. Jeho správci zde přes prázdniny vkládají příspěvky s vizuálním představením opravených památek. Oblast kulturního dědictví bude podporována v IROP i v programovém období 2021–2027, pro tuto oblast je připraveno 8,8 miliardy korun.

Facebook IROP vám napoví, kam na výlety

V srpnuna facebookových stránkách IROP představí hned čtyři své projekty, které byly dokončeny v projektovém období 2014–2020. Z poškozených a starých míst se stala moderní turistická centra.

„Prvním dílem Toulavých bot je středověký hrad Helfštýn v Olomouckém kraji, dále zámek v jihomoravských Uherčicích či národní kulturní památka Mariánská Týnice. Prázdniny IROP uzavře posledním dílem v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích,“ vyjmenoval náměstek pro řízení sekce národních a evropských programů Zdeněk Semorád.

Čtyři památky, čtyři kraje

Havarijní stav hlavní části paláce Helfštýna donutil IROP jednat.

„Evropská unie pomohla této monumentální stavbě částkou 52,9 milionu korun. Došlo k opravě torza hradu či zabudování moderních estetických prvků. Právě v těch spočívá unikátnost celého projektu,“ dodal Semorád.

Neobvyklé řešení rekonstrukce přineslo projektu ocenění od soutěžní poroty České ceny za architekturu 2021.

Zatímco na Helfštýně bylo potřeba zajistit vyšší bezpečnost návštěvníků, u jihomoravského zámku Uherčice IROP podpořil restaurování jeho částí, vznik nových expozic, nové prohlídkové trasy a bezbariérový přístup.

„EU přispěla na rekonstrukci 94 milionů,“ upřesnil Semorád. Dotace pomohly také dostavbě jedné z nejvýznamnějších barokních památek České republiky Mariánských Týnic u Kralovic na severním Plzeňsku. „Na dokončení areálu Týnic podle původního historického návrhu J. B. Santini-Aichla zprostředkoval IROP 40 milionů korun,“ doplnil náměstek.

Stejná částka jako plzeňský barokní skvost rozšířila i Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Návštěvníci díky němu objeví dobrodružný svět fantazie a poznání.

„Projekt řešil vybudování stálé expozice, která zahrnuje tři okruhy. Těmi jsou přírodovědný, archeologický a národopisný,“ uzavřel Semorád.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy