Štíhlá výroba: Klíč k efektivnějšímu a flexibilnějšímu podniku

Koncepty štíhlé výroby se v praxi uplatňují již několik desítek let, dříve však byly tento koncept stěžejní pouze pro velké podniky. Postupně se však díky vysoce konkurenčnímu prostředí začal prosazovat i ve středně velkých a malých podnicích. Prostě všude tam, kde dochází k výrobním a logistickým procesům, na nichž je efektivita podniku závislá. Jak můžete implementovat štíhlou výrobu do vašeho podniku i vy?


Jak vám mohou pomoci principy štíhlé výroby?

Než se podíváme, na to, co všechno může štíhlá výroba přinést i vám, je potřeba si vysvětlit, co je štíhlá výroba.

Štíhlá výroba si zakládá na odstranění zbytečných a neefektivních procesů ve výrobě i logistickém procesu. Za zbytečné považuje ty procesy, které nepřinášejí zákazníkovi žádnou přidanou hodnotu, ať už se jedná o estetiku, kvalitu, funkčnost nebo rychlost dodání výrobku. Jednoduše řečeno ideálem štíhlé výroby je výroba a dodání produktu platícímu zákazníkovi co nejrychleji, aniž by komponenty či produkt předem ležely na skladu. Koncept štíhlé výroby si vlastně zakládá na konci plýtvání, a to s materiálem, lidskými zdroji či kapitálem podniku.

Při zavedení všech principů štíhlé výroby dosáhnete maximální efektivity výrobního procesu a tím k minimalizaci nákladů, s tím pak samozřejmě porostou vaše zisky a konkurenceschopnost vašeho podniku.

Jak dosáhnout štíhlé výroby?

V minulosti byla implementace principů štíhlé výroby velmi složitá, protože bylo nutné provádět řadu rozsáhlých analýz manuálně. Jen sběr patřičných dat, mnohdy trval řadu měsíců. V současné době už na to můžete jít jednodušeji, protože s implementací principů štíhlé výroby vám pomohou MES systémy, které vám dodají potřebná data, se kterými odhalíte plýtvání, prostoje a úzká místa výroby.

MES systémy vám dodají patřičná data v reálném čase, a to v uživatelsky přívětivém prostředí ve formě grafů nebo tabulek. Ačkoli jsou MES systémy skvělým pomocníkem, nesmíte opomínat, že je s nimi nutné pracovat neustále, aby docházelo k dalším zlepšení. V opačném případě, byste mohli začít ztrácet krok s konkurencí.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024