Spotřeba čepovaného piva je na historickém minimu, nejen vesnické hospody jsou v ohrožení

Dva pandemické roky změnily návyky spotřebitelů.


Společně s následným obdobím rostoucích cen a ekonomické nejistoty se tím zpomalil návrat hostů do hospod a restaurací. Jejich pozvolný návrat nestačí nahrazovat ztráty v gastronomii, a to obzvláště u vesnických hospod.  Zatímco ještě v roce 2009 se téměř polovina piva zkonzumovala v hospodách a restauracích, v loňském roce to bylo jen 31 %, což je společně s covidovými roky nejnižší úroveň za poslední desítky let. 

Loňský rok nepřinesl tak výrazné oživení pivovarského trhu, jak se očekávalo. Oproti roku 2019 chybí stále 1 milion hl.

Celkový výstav piva v roce 2022 v Česku sice vzrostl meziročně o 945 tisíc hektolitrů na 20,5 milionu hektolitrů, i tak ale zůstává výrazně pod úrovní roku 2019. Na domácí trh směřovalo celkem 15,6 milionů hektolitrů, což je o milion hektolitrů méně než v roce 2019 (poslední předpandemický rok). Na vině jsou rostoucí ceny, ekonomická nejistota a také měnící se návyky spotřebitelů.

„Hospody a restaurace jsou zejména v menších městech a na vesnicích často hlavním nebo dokonce jediným místem pro setkávání lidí. Rostoucí ceny a ekonomická nejistota však bohužel drží lidi více doma, což má nepříznivý dopad na sektor gastronomie, který se dosud zcela nevzpamatoval z tvrdých následků pandemie a nyní čelí dalším problémům. Vláda navíc nyní uvažuje o zvýšení DPH na stravovací služby a čepované pivo, což by pro řadu nejen vesnických hospod mohlo znamenat definitivní hřebíček do rakve,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podíl prodeje piva v restauracích a hospodách (on-trade) je po covidových letech stále na nejnižší úrovni (31 %) za poslední desítky let

Spotřeba čepovaného piva loni meziročně vzrostla o pouhých 6 procentních bodů v porovnáním s rokem 2021. Tehdy byla gastronomie ještě zasažena covidovými restrikcemi. Loňský výsledek, ač lepší než v roce 2021, se stále nepřiblížil předcovidovým hodnotám. Celkový odliv hostů za poslední roky má negativní dopad na podniky v menších městech a na vesnicích, které jsou často z velké míry (až z 50 %) závislé právě na prodeji piva. Pivní kultura je tak v ohrožení a tradiční místa setkávání mohou brzy zaniknout. Zvláště menší podniky byly zasaženy v posledním roce nebývale rostoucími vstupními náklady a celkovou inflací.

Pomalý návrat hostů do restaurací ovlivnil i celkovou konzumaci piva v přepočtu na obyvatele. Ta zůstává na historicky nejnižších úrovních – v loňském roce činila 136 litrů, což je s výjimkou dvou covidových let, také nejnižší hodnota za poslední dekády. Potvrdilo se dominantní postavení tradičního ležáku (56,1 %), který dlouhodobě roste na úkor výčepního piva (39,8 %).  

Exportu našeho piva se naopak dařilo

Zatímco doma zůstává spotřeba piva na téměř historicky nejnižších úrovních, v zahraničí se nejtradičnějšímu českému exportnímu artiklu loni dařilo. Vývoz piva vzrostl meziročně o 2 %, a vrátil se tak na historicky nejvyšší úroveň 5,4 milionů hektolitrů srovnatelnou pouze s rokem 2019. Nejvýznamnějšími exportními trhy byly Slovensko, Německo a Polsko. Z nich největší meziroční nárůst zaznamenalo Slovensko (17 %), následované Polskem (10 %). Z pohledu importu zůstávají Češi dál věrní domácí produkci – dovoz piva ze zahraničí loni klesl, a v tuzemské spotřebě tvoří pouze 3,4 %.

Nealkoholická piva jsou čím dál oblíbenější

I nadále roste obliba nealkoholického piva včetně ochucených variant, v loňském roce se ho vyrobilo celkem 1,3 mil. hl, což je meziročně o 13 % více a historicky zatím nejvyšší objem. Obliba nealkoholického piva setrvale roste už desátým rokem. Pivovary reagují na trend čím dál širší nabídkou nealkoholických piv různých příchutí, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.

Nejpopulárnějším obalem zůstává lahev

Nejčastěji využívaným pivním obalem zůstává lahev, a to s podílem 39 % z celkového výstavu. Jedná se o mírný pokles ve prospěch sudů, které zaujaly téměř třetinový podíl (31 %) – z velké míry jde ale o korekci podílů po znovuotevření gastronomie v loňském roce. Pivo v PET lahvích zaznamenalo pokles z 10 % na 8 %. Zájem o pivo v plechovkách se příliš nezměnil, připadá na ně 19 % celkového výstavu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy