Spolana Neratovice má nové bezpečnostní mříže

Spolana Neratovice je největší chemickou továrnou, která u nás vyrábí hydroxid sodný, chlor a produkty z něj. Nebylo tomu tak vždy, dříve výroba zahrnovala i výrobu pesticidů DDT, které jsou dnes zakázané, stejně jako lindan. Vyráběl se tu také herbicid 2,4,5-T kontaminovaný dioxiny, který americká armáda používala ve Vietnamu.


Ačkoli se dnes takové látky ve Spolaně už nevyrábí, pořád do ovzduší vypouští řadu škodlivin. Aby se do areálu nedostal nikdo nepovolaný a bezpečnosti bylo učiněno za dost, došlo zde nedávno k instalaci bezpečnostních mříží.

Ohlédnutí do historie

Spolana je chemická továrna, která se nachází na břehu Labe už od roku 1992, kdy došlo k transformaci státního podniku. Historie areálu tak je mnohem delší, v roce 1898 zde V. B. Goldberg založil továrnu na výrobu mýdla, svíček a olejů, v roce 1905 zde pak vznikl závod firmy Františka Šebora na výrobu rozmanitých chemikálií.

V letech 1908-1915 tu byla menší výrobna čpavku a hnojiv, později se areál proměnil ve výrobnu a sklady potravin. V roce 1939 továrnu odkoupil Spolek pro chemickou a hutní výrobu, který ji začal zvětšovat. Patřil ale mezi chemické podniky, které byly dekretem presidenta republiky ze dne 27. října 1945 znárodněny. Roku 1950 se podnik osamostatnil s názvem Spolana a později k němu přičlenil závody v Křinci a Kralupech nad Vltavou.

Víte, že v srpnu 2002 byl areál při katastrofálních povodních postihujících povodí Vltavy a dolní tok Labe zaplaven rozvodněným Labem? Z areálu tehdy unikly desítky tun chemikálií.

Areál si zaslouží ochranu

Spolana Neratovice je podnikem, který si zaslouží být dobře chráněný, a to v celém rozsahu. Jedním z nových prvků, které se na bezpečnosti areálu podílí, jsou i bezpečnostní mříže typu ARIA, které sem nainstalovala firma Univers. Mají bezpečnostní certifikát RC3, centrální motor a jsou umístěné za otvor na bezpečnou stranu. A proč zrovna bezpečnostní mříže ARIA? To za společnost Univers vysvětluje Hana Horáková.

Naše bezpečnostní mříže zvyšují bezpečnost a chrání majetek. Mají bezpečnostní certifikát, pevné a odolné lamely proti tlaku i proražení, jsou z kvalitní oceli se zinkovou povrchovou úpravou. Vyrábí je na míru každému zákazníkovi, všechny jsou ale navrženy tak, aby zabránily násilnému vniknutí.

Zaručujeme jejich bezpečnost a dlouhodobou životnost díky použité výrobní technologii a preciznímu zpracování celé mříže, ovládání je komfortní – motorické a můžete si sami zvolit způsob, zda pomocí klíčového spínače tzv. s polohou „mrtvý muž“, nebo spínačem s pulzním řízením. Ovládací prvky jsou samozřejmě vždy na bezpečné straně mříže.

Zdroj fotografie: Archiv Univers Tech s.r.o.

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy