První rok zákona o prověřování zahraničních investic. MPO řešilo 12 případů a 389 notifikací

Na začátku května uplynul rok fungování českého mechanismu (screeningu) na prověřování zahraničních investic.


Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní zveřejnilo Výroční zprávu o prověřování zahraničních investic v České republice za období 1. 5. 2021 až 30. 4. 2022.

Prověřování zahraničních investic má zamezit vstupu rizikového investora do české firmy, která je strategicky důležitá z hlediska bezpečnosti ČR či vnitřního nebo veřejného pořádku. Tento mechanismus zabraňuje například tomu, aby rizikový aktér získal kontrolu nad významným prvkem kritické infrastruktury, nebo přístup k citlivým technologiím a informacím. Zákon je zaměřen na investory ze třetích zemí (tedy mimo EU), ale zároveň umožnuje prověřit i ty investice, které na první pohled vykonává evropský investor, jenž je však ovládán mimoevropským majitelem.

„Po ročním fungování mechanismu můžeme konstatovat, že jeho uvedení do praxe proběhlo hladce a Česká republika se stala v oblasti prověřování zahraničních investic aktivním a rovnocenným partnerem dalších členských států EU, ve kterých již mechanismy tvoří etablovanou součást bezpečného investičního prostředí,“ říká ředitel odboru obchodní politiky a mezinárodních ekonomických organizací Ota Šimák.

Vzhledem ke covidu a válce na Ukrajině jde do ČR a EU méně zahraničních investic ze třetích zemí než dříve.

Za první rok MPO řešilo 12 případů, osm z nich bylo schváleno. Ve dvou případech investor své záměry přehodnotil a investici zrušil. Zatím nedošlo k žádnému zákazu. K 30. 4. 2022 ještě nebyly dva případy ukončeny.

MPO se zároveň zabývalo 389 notifikacemi investic realizovaných v jiných členských státech, které obdrželo od partnerů z členských států EU.

Nejvíce případů tvořily investice z USA (celkem 5), Čína a Rusko byly zastoupeny jednou. Detailní informace o konkrétních případech nelze s ohledem na zákon sdělovat.

Celou výroční zprávu najdete zde.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy