Projekt širší veřejnosti méně známého velikána úspěšně pokračuje

Praha 5 získala podporu vnučky Ludvíka Očenáška.


Připomenout život a dílo muže, který zanechal výraznou stopu v historii Československa a několika vědních oborech. To je hlavní cíl projektu Očenášek, který na sklonku loňského roku odstartovala městská část Praha 5.  

„Projekt se nádherně rozběhl. Máme postavené mezigenerační týmy ze žáků základních, dokonce i středních škol a aktivních seniorů. Výsledkem práce každého týmu bude zmapování určité životní etapy Ludvíka Očenáška, jehož 150 výročí narození si letos v létě připomeneme,“ říká starostka Městské části Praha 5 a iniciátorka projektu Renáta Zajíčková (ODS).

Projekt vzniká ve spolupráci s Velvyslanectvím Litvy, na jejímž sídle visí pamětní deska, která připomíná Očenáškovu statečnost při odbojové činnosti za první světové války. Právě na Klamovce nedaleko dnešního sídla Litevské ambasády stála usedlost Demartinka, kde Očenášek odposlouchával a dešifroval Očenášek tajné depeše mezi Vídní a Berlínem.

„Přihlásila se nám dokonce vnučka pana Očenáška Jarmila Očenášková. Našim pátracím týmům poskytla archivní materiály a hlavně vzpomínky, které jsou nejcennější,“ dodává Zajíčková.

Ludvík Očenášek byl zároveň zapáleným sokolem a vynálezcem. Jeho pokusy s vypouštěním raket jsou mimo jiné součástí muzea raketové techniky ve Spojených státech. I tuto životní etapu přiblíží jeden ze šesti týmů, které přiblíží osobnost Ludvíka Očenáška z mnoha úhlů pohledu. Záštitu nad projektem, který vyvrcholí před koncem školního roku, převzali vedle starostky i radní pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO 2011) a radní pro oblast sportu David Dušek (STAN).

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy