Předseda NSA přijal pozvání od polského ministra sportu

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser přijal pozvání od polského ministra sportu a turistiky Kamila Bortniczuka na oficiální návštěvu Polské republiky.


Součástí návštěvy bylo jednání v polské antidopingové agentuře POLADA, na Ministerstvu sportu a průmyslu, návštěva Národního stadionu Polska, univerzitních sportovišť a jednání ohledně Mistrovství Evropy v basketbale v Praze.

Jednodenní návštěva Polska začala v sídle antidopingové agentury POLADA, kde se účastnil jednání i předseda českého Antidopingového výboru Jiří Janák. Na programu bylo navázání úzké spolupráce, což by se mělo projevit již při konání Evropských her v Polsku, kdy polská strana vzhledem k velikému množství sportovců bude potřebovat pomoc ze strany partnerských zahraničních antidopingových komisařů.   

Na jednání v sídle polského Ministerstva sportu a průmyslu byla hlavním tématem výměna zkušeností v oblasti investičních dotací, stavba a provoz sportovišť, vztah jednotlivých zemí k sankcím v oblasti sportu proti Ruské federaci, financování sportu a výhled a vize v oblasti národních politik ve sportu. Ze strany české delegace zde bylo prezentováno české předsednictví v Radě Evropské unie a veškeré akce a konference, která Národní sportovní agentura v rámci předsednictví pořádá. Následovala návštěva univerzitního sportoviště CS UKSW, které bylo financované Ministerstvem sportu a turismu. Na tomto jednání došlo k představení projektu Univerzitních lig v České republice, které financuje Národní sportovní agenturu. Polská delegace, vedená proděkanem univerzity, představila české delegaci systém financování a fungování vysokoškolského sportu v Polské republice a plány na další investice do sportovišť v budoucnu. 

Na konec odpoledního programu polská strana přichystala návštěvu Národního stadionu ve Varšavě, kde proběhla detailní prezentace fungování celého stadionu, který i přes nízký počet fotbalových utkání v provozním zisku – díky pořádání hudebních akcí, sportovních akcí z ostatních sportů (například volejbal, plochá dráha) či komerčního využití prostor stadionu jako kanceláří a sídel společností.

„Fungování národního stadionu je pro nás velikou inspirací. Po celém světě se tyto obří stadiony potýkají s tím, že si na sebe nevydělají a stát pak stojí miliony na provozu. Díky práci vedení stadionu, které jej využívá maximálním možným způsobem, ačkoliv se zde loni hrály například jen 4 fotbalová utkání a přesto skončilo hospodaření v zisku, je velkým unikátem.“ uvedl k návštěvě předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Oficiální program návštěvy byl pak zakončený slavnostní večeří, jejíž tématem bylo Mistrovství Evropy v basketbale v Praze, které začíná v září a to prvním utkáním mezi Českou republikou a Polskem.

„Naším cílem bylo přesvědčit polskou stranu, aby nám pomohla s propagací a do Prahy tak dorazilo co nejvíce polských fanoušků,“ uvedl k večeři předseda Neusser.

Z tohoto důvodu se k delegaci na večeři připojil i místopředseda České basketbalové federace a generální sekretářka Polského basketbalového svazu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy