Pražská zoo vítá lední medvědy Gregora a Aleuta

Pražská zoo přivítala dva nové lední medvědy, bratry Gregora a Aleuta, kteří se zatím aklimatizují ve svém novém prostředí. Současný výběh je však nevyhovující, proto se plánuje modernizace expozice. Stavba nové, chladnější expozice s názvem Arktida začne na podzim.


Zoo Praha má opět ve svých prostorách dvou lední medvědy. Čtrnáctiletí bratři Gregor a Aleut, kteří se narodili v berlínské zoo a cestou přes Varšavu dorazili do Prahy, se nyní aklimatizují ve svém novém domově. Současný výběh však již nevyhovuje jejich potřebám, a tak se chystá jeho modernizace.

Návštěvníci, včetně dětí a učitelek z jedné pražské mateřské školy, měli ve středu příležitost poprvé spatřit nové obyvatele zoo. Mladší návštěvníci byli ze setkání s medvědy nadšení, přičemž předškoláci se obzvlášť těšili. Medvědi si však na nové prostředí a zájem lidí teprve zvykají.

Jedním z prvních výrazných okamžiků byla situace, kdy jeden z bratrů vyhodil hračku – žlutou bójku – z výběhu. Chovatelé proto žádají návštěvníky, aby se nesnažili hračky vracet zpět, jelikož to u medvědů může vyvolat nadměrný zájem o podobné situace.

Medvědi, kteří dorazili z Varšavy minulý týden, si navzdory zlepšeným podmínkám stěžují na zastaralý výběh. Ten je starý více než 90 let a nachází se na jednom z nejteplejších míst zoo.

Řešení by mělo přijít letos na podzim, kdy se na severním, chladnějším svahu zoo začne budovat nová expozice s názvem Arktida. Výběrové řízení na firmu, která projekt realizuje, bylo vyhlášeno minulý týden. Plán zahrnuje dva velké expoziční bazény pro tuleně a jeden velký bazén pro lední medvědy.

V souvislosti s příchodem nových medvědů oznámila zoo Praha také smutnou zprávu. Lední medvěd Tom, který v březnu odcestoval do zoo v Kazachstánu, uhynul. Důvodem byla intoxikace organismu šelmy v důsledku dlouhodobého onemocnění. Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, uvedl, že Tom opustil českou zoo bez jakýchkoliv zjevných příznaků onemocnění. Celá záležitost bude proto důkladně prošetřena.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024