Praha využije kontakty z Japonska při spuštění vědeckotechnického parku. Japonská města se inspirují datovou platformou Golemio

Inovativní japonská města, která nedávno navštívil pražský radní Daniel Mazur a předsedové výborů pro IT a Smart City David Procházka a pro zahraniční vztahy a EU fondy, Jaromír Beránek, mají za sebou neuvěřitelný příběh úspěšné transformace od tradičního průmyslu k digitálním službám a mezioborové spolupráci. Praha se nyní zaměří na důsledné využití inspirativních zkušeností a kontaktů nasbíraných během cesty.


Návštěva zástupců hlavního města na Univerzitě v japonském Kóbe potvrdila, jaký pozitivní dopad mají oficiální memoranda o spolupráci mezi univerzitami. Tamní představitelé oceňují, že spolupráce uzavřená s Univerzitou Karlovou před patnácti lety doposud vedla ke vzniku desítek společných vědeckých výstupů, a to napříč fakultami a vědeckými obory. V kontextu spolupráce s městem byla debatována například možnost využívání superpočítače Fugaku, který ve městě Kóbe používají. Praha má totiž nejvyšší počet vysokých škol, výzkumných i technických pracovišť ze všech českých měst, a snese srovnání se světovými metropolemi. Podobnou spolupráci má Praha díky partnerské smlouvě mezi městy, už z minulého volebního období, také s hlavním městem Tchaj-wanu – Tchaj-pejí. Ta se osvědčila zejména v případě pomoci se zásobováním zdravotnickým materiálem v průběhu pandemie, zavedením robotů do výuky na pražských středních školách a při spolupráci mezi zoologickými zahradami a univerzitami.
„Po úspěšné spolupráci s tchajwanskou Tchaj-pejí chceme v meziměstské diplomacii upřít naši dlouhodobou pozornost právě na spolupráci s japonskými městy, která jsme měli možnost navštívit za podpory českého Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva průmyslu a obchodu a japonské protistrany. Na naší cestě jsme nasbírali klíčové kontakty především pro podporu u startu pražského vědeckotechnického parku, nebo v rámci nadnárodní spolupráce univerzit na výměně studentů se zaměřením na rozvoj biotechnologií i AI, nebo inkubaci startupů. Japonské kontakty se od nás naopak chtějí inspirovat v práci s městskými daty a datovou platformou Golemio,“ říká Daniel Mazur, radní pro oblast vědy, výzkumu, ICT a inovací.
Praha má od roku 2017 vlastní strategii rozvoje chytrého města – Koncepci Smart Prague 2030. Naplňuje tak dlouhodobě koncept Smart Cities s cílem usnadňovat Pražanům život prostřednictvím implementace chytrých řešení a pomáhá vedení města k efektivnějšímu řízení metropole na základě dat, realizuje pilotní projekty a následně je překlápí v dlouhodobá řešení v šesti tematických oblastech od dopravy až po odpadové hospodářství. „Chceme se zasadit o intenzivní rozvoj studentských výměn, podpořit partnerství mezi univerzitami v pokročilých oborech a spolupracovat i při vzdělávání a sdílení zkušeností na straně úředníků či zaměstnanců městských společností a příspěvkových organizací. Pražané jsou novým technologiím otevření a zahraniční investoři si na našem trhu mohou dobře otestovat nová řešení před vstupem na větší a ekonomicky klíčové trhy,“ uvádí Jaromír Beránek, předseda Výboru pro zahraniční vztahy a EU fondy ZHMP.
Praha se v minulosti opakovaně zúčastnila největšího evropského veletrhu chytrých technologií Smart City Expo & World Congress v Barceloně či veletrhu Smart City Summit & Expo v Tchaj-peji, letos využila pozvání od tokijské radnice, která spoluorganizuje nový veletrh City-Tech. Tokyo. Pro podpoření zájmu o obchodní spolupráci s Prahou je třeba být vidět a podporovat při propagaci i pražské startupy. Hlavní město Praha v loňském roce pořádalo úspěšnou misi do partnerského města Phoenix v oblasti medtech, AI a biotech. V roce 2021 proběhla mise v oblasti kulturně-kreativních odvětví s důrazem na herní průmysl (vývoj počítačových her) do turecké Ankary a Istanbulu. Spolupráce s partnerským městem Kjótem probíhá na základě programu IURC (International Urban and Regional Cooperation programme). Program má za svůj hlavní cíl navázání užší spolupráce, výměnu zkušeností a přenos know-how ze zemí mimo EU do měst EU a naopak. „Jednou z mých priorit v tomto volební období je zaměřit se na rozvoj startupového prostředí a celkovou podporu soukromého inovačního ekosystému. Inspirace se nabízí po návštěvě inovačního centra CIC (Cambridge innovation center), kde je vysoká koncentrace talentů ze startupů, korporací a veřejného sektoru. Něco podobného bychom potřebovali i v Praze. Centralizovat veškerou diskusi v rámci tohoto odvětví na jedno místo je naprosto klíčové pro rozvoj celého ekosystému,“ dodává David Procházka, předseda Výboru pro IT a Smart City ZHMP. „Každý rok si Praha vybírá jedno téma, které je z hlediska podnikatelské mise pokrýváno. V letošním roce bylo zvoleno téma urbánních inovací prostřednictvím akce City-Tech. Tokyo. Tato mise měla podporu a spoluúčast nejen ze strany MZV prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Japonsku, které hostilo jednu z doprovodných akcí, ale i ze strany MPO prostřednictvím agentur CzechInvest a CzechTrade. Těšíme se, až příští týden japonská delegace z Kjóta recipročně navštíví Prahu,“ uzavírá Tereza Hrušková, vedoucí oddělení zahraničních vztahů pražského magistrátu.   


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy