Praha 2 usiluje o získání certifikátu v oblasti energetického managementu

Radnice Prahy 2 po dvouletém nastavení energetického managementu nyní usiluje o získání certifikátu, který by potvrdil, že stávající energetická koncepce městské části je nastavena správně a přináší v oblasti úpor energií ty nejlepší možné výsledky. Nezávislé posouzení a audit managementu hospodaření s energiemi zajistí certifikační společnost SGS.


„K ochraně životního prostředí přistupujeme s maximální odpovědností. Jako moderní městská část podporujeme rozvoj moderní technologie a využíváme technologicky pokročilá řešení. Kromě chytrých řešení v oblasti energetiky a nakládání s odpady podporujeme i rozvoj elektromobility, rozšiřujeme síť dobíjecích stanic a chytrých multifunkčních lamp,“ říká starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.
„První kroky k ochraně životního prostředí v oblasti energetiky jsme učinili již před lety, kdy jsme schválili Energetickou koncepci městské části Praha 2. Naším hlavním cílem bylo snížení spotřeb energií v budovách provozovaných městskou částí a jejími příspěvkovými organizacemi, a dále snížení dopadů výroby energií na životní prostředí. Zavedli jsme proto automatizované dálkové odečty energií, začali s postupnou výměnou tepelných zdrojů v kotelnách, provedli optimalizaci odběrných míst elektrické energie a energeticky úsporná opatření začali prosazovat i do investičních projektů,“ přibližuje konkrétní opatření Jan Recman, místostarosta pro oblast životního prostředí, který se oblasti managementu léta věnuje.

Radnice Prahy 2 nastavila celý energetický management již v roce 2020. Zavedla automatizované dálkové odečty energií v budovách městské části a postupně začala vyměňovat tepelné zdroje v kotelnách, tak aby byla výroba tepla efektivnější a šetřily se náklady na spotřebu plynu. V letošním roce pak provedla optimalizaci odběrných míst elektrické energie, která v budoucnu radnici ušetří na nákladech za elektřinu odhadem 200 tisíc korun ročně.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy