Praha 2 pokračuje v boji proti graffiti, do speciálního programu je zapojeno více než 700 domů

Městská část Praha 2 bude i v následujících letech pokračovat v antigraffiti programu, který realizuje už od roku 2010.


Zajišťovat ho bude nadále na základě výběrového řízení společnost Komwag, podnik čistoty a údržby města a.s. Rozhodli o tom během pondělního jednání radní Prahy 2.

Radnice Prahy 2 na boj proti graffiti ročně vynakládá nemalé finanční prostředky. V roce 2022 nechala městská část odstranit celkem 3 206 m2 graffiti (1 440 m2 z fasád domů a 1 766 m2 z parků), na což vynaložila více než 2,6 milionu korun.

„Praha 2 je krásná rezidenční čtvrť s mnoha historicky cennými budovami a neopakovatelným géniem loci. O to víc nás mrzí, že se i zde setkáváme s útoky vandalů a posprejovanými fasádami. To byl ostatně důvod, proč jsem před 13 lety vznik programu Dvojka proti graffiti, který si klade za cíl tyto vandalské činy napravovat, iniciovala. Jsem moc ráda, že se nám projekt osvědčil a hodláme v něm rozhodně pokračovat. Posprejované domy ani památky na Dvojce nikdo nechceme,“ uvedla starostka Prahy 2 a iniciátorka programu Alexandra Udženija.
„Počty nelegálních graffiti na území Prahy 2 v poslední době přibývají. Až polovinu všech stížností občanů, které eviduji, tvoří dnes stížnosti na nelegální graffiti a kresby nejen ve veřejném prostoru, ale také na fasádách domů v osobním vlastnictví. A čím dál tím více dochází k poškození historických a památkově chráněných budov. Každý výskyt graffiti se snažíme odstraňovat co nejrychleji, abychom předešli ještě většímu poškození budov. Kromě okamžitého odstranění graffiti také intenzivně spolupracujeme s policií nejen na odhalování vandalů, ale také na prevenci,“ vysvětluje přístup radnice její místostarosta Jan Recman a dodává: „Nechceme jít pouze cestou zákazů. Prevence u dětí a mládeže je klíčová, protože je potřeba hovořit o tom, že tvorba nelegálního graffiti je trestným činem. Se strážníky městské policie jsme se proto domluvili, že téma zařadí i do přednáškové činnosti ve školách v rámci prevence kriminality.“

Jednou z možností, jak útokům vandalů přecházet, je tak účast v programu „Dvojka proti graffiti“, který radnice realizuje už 13. rokem. Vlastníci nemovitostí, kteří se do programu zapojí, mohou počítat nejen s aplikací speciálního ochranného nástřiku fasády, ale i s rychlým odstraněním případného graffiti. Díky použití nejmodernějšího antigraffiti nátěru PSS 20, který je povolený i památkáři, se graffiti z omítek odstraňují pouze smytím teplou vodou bez použití chemikálií. Jedná se tedy o zcela ekologickou technologii.

Zájem vlastníků nemovitostí o zapojení do programu každoročně stoupá, jen v loňském roce se nově přihlásilo více než 100 zájemců. V současnosti je tak do antigraffiti programu zapojeno 711 nemovitostí. 

Veškerá pravidla a podmínky se zájemci dozvědí přímo na webu projektu http://www.2protigraffiti.cz/.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.04.2023 09:59




10 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy