Potrat místo kontroly v nemocnici Bulovka

Lékaři pražské fakultní nemocnice Bulovka čelí obvinění z trestního činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Pacientce byl proveden potrat místo plánované kyretáže.


Obvinění trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti čelí lékaři pražské fakultní nemocnice Bulovka. Policejní kriminalisté v sobotu zveřejnili, že na základě nově získaných informací zahájili úkony trestního řízení. Zpráva přišla poté, co média odhalila hrůzostrašnou chybu, kdy jedné z pacientek byl proveden potrat místo plánované kyretáže, nepříjemný zákrok, který se provádí například při léčbě nemocné dělohy, anebo při ukončení těhotenství.

Tato informační výzva směřuje k poškozeným ženám, které byly v nemocnici Bulovka pacientkami. Policisté se s nimi zatím nedaří spojit. „V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje,” uvedla Policie ČR.

Po šoku z tohoto omylu se vyjádřil Luboš Olejář, prezident svazu pacientů ČR, který naléhavě vyzval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Olejář požaduje odvolání ředitele nemocnice Bulovky Jana Kvačka a ustavení komise, která by začala s vyšetřováním v nemocnici.

„Minister zdravotnictví v tuto chvíli neplánuje odvolání ředitele Fakultní nemocnice Bulovka. Interní šetření všech okolností vzniku a průběhu nežádoucí události provádí Fakultní nemocnice Bulovka,” reagoval pro televizi Nova mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ministerstvo zdravotnictví označilo událost za neomluvitelné selhání lidského faktoru a ujistilo, že nemocnice se pacientce již omluvila a je připravena ji odškodnit.

V příspěvku na Twitteru Policie ČR @PolicieCZ uvedla: „Událostí týkající se záměny pacientek v jedné z pražských nemocnic jsme se začali zabývat již v průběhu včerejšího dne, a to na základě zveřejnění informací v médiích.“ Jakmile budou mít k dispozici více informací, veřejnost budou neustále informovat o vývoji situace.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy