Od středy se budou moci lidé poklonit památce Karla Schwarzenberga v kostele Panny Marie v Praze 1. Hlavní město poskytne organizátorům součinnost

Od středy 6. prosince do pátku 8. prosince 2023 se bude moci veřejnost poklonit památce zesnulého Karla Schwarzenberga v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze 1, kde bude vystavena jeho rakev. Hlavní město v rámci zajištění důstojné možnosti rozloučení poskytlo organizátorům a městské části Praha 1 součinnost v podobě dohledu policie, hasičů a dalších složek.


Ve dnech 6., 7. a 8. prosince bude mít veřejnost příležitost se poklonit památce zesnulého Karla Schwarzenberga v kostele Panny Marie pod řetězem, a to vždy od 12:00 do 22:00 hodin. Organizaci příchodu a odchodu veřejnosti do kostela zajistí Řád maltézských rytířů, přičemž na místě bude situaci monitorovat hlídka Policie ČR a Městské policie hl. m. Prahy a další složky. „Vnímáme význam rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem a záleží nám na tom, aby bylo důstojné a pro všechny bezpečné. Organizace je bezchybná a věřím, že budou mít všichni, kdo se budou chtít poklonit památce této osobnosti, příležitost svůj zármutek projevit,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.     „Jsem moc rád, že vedle pohřbu se státními poctami se uskuteční i tato forma rozloučení. Kromě rodiny, přátel, politiků a dalších významných osobností tak bude moci i široká veřejnost zavzpomínat a vyjádřit úctu Karlovi Schwarzenbergovi. Myslím, že tento způsob rozloučení je i v souladu s jeho životním postojem. Pan Schwarzenberg měl vždy mnoho příznivců a přátel i mezi obyčejnými lidmi, moc rád se s nimi potkával například v hospodě u piva a rád s nimi sdílel své postřehy a myšlenky,“ doplňuje náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil. Pro případ, že by zájem veřejnosti přesáhl běžný provoz a bude zde větší množství osob, zajistí operativně hlavní město oplocení a jeho umístění kolem chodníku tak, aby lidé byli směřováni do organizované fronty a byla zajištěna jejich bezpečnost a plynulost provozu v okolí kostela. Případný zástup bude směřován Lázeňskou ulicí na Velkopřevorské náměstí. Kostel má také dvě brány, přičemž jedna bude provozovateli určena pro příchod veřejnosti, druhá pak pro odchod. V případě, že by v okolí kostela vzniklo spontánní pietní místo například se zapálenými svíčkami, bude v pohotovosti jednotka dobrovolných hasičů z Prahy 1.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy