Nový Žižkov - místo tří věží jen jedna, škola větší

Místo původně plánovaných tří věží bude postavena jen jedna s 25 patry a výškou 80 metrů. Došlo také k urbanistickým změnám, včetně zvětšení mateřské školy. Výstavba by mohla začít v roce 2027.


Bytový projekt Centrum Nového Žižkova, plánovaný na území bývalého Telecomu v Praze 3, zaznamenal významné změny. Developerská společnost Central Group a architektka Eva Jiřičná oznámily, že místo původně navržených tří obytných věží bude na místě stát pouze jedna, ta nejnižší.

Původní návrh projektu zahrnoval tři rezidenční věže různých výšek až do sta metrů, spolu s nižším bytovým blokem. Upravený plán obsahuje jedinou věž o pětadvaceti patrech a výšce osmdesát metrů. Kromě toho došlo také k urbanistickým změnám dalších budov v oblasti, včetně zvětšení mateřské školy, která bude umístěna v samostatném objektu.

Původní výška a rozvržení projektu vyvolaly kritiku od různých institucí. I když územní plán pro tento pozemek nestanovil konkrétní limity, Central Group se rozhodl na základě stanoviska UNESCO a změny postoje města návrh zmenšit.

Architektka Jiřičná uvedla, že je běžné, že soutěžní návrhy procházejí vývojem na základě jednání. I když došlo ke změnám v urbanistickém řešení a výšce staveb, celková architektonická koncepce a plocha podlaží zůstávají podobné původnímu návrhu.

Stavební práce na celkem pěti budovách projektu ještě nejsou dokončeny. Kromě dispozičních úprav vnitřních prostor je třeba dořešit designové detaily, návrhy vodního prvku na náměstí a optimální uspořádání veřejného prostoru se zelení.

Podle jednatele Central Group Dušana Kunovského by výstavba projektu Centrum Nového Žižkova mohla začít nejdříve v roce 2027. Přesné náklady na výstavbu zatím nejsou známy, projekt je však ve fázi pokročilého schvalování a změn územního plánu.

Central Group získal komplex bývalého Telecomu od společnosti CETIN v roce 2017. Ikonická budova, otevřená v roce 1980, byla mezi obyvateli známa také jako „Štrougalova věž“ či hanlivě jako „Mordor“. Nyní je budova zbouraná a demolice komplexu je téměř dokončena.

Bourání budov bývalého Telecomu podle Kunovského stálo nižší stovky milionů korun.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024