Nová základní škola pro 800 dětí s hřištěm na střeše

Radnice Prahy 8 jedná s Igloo Architekti o projektu nové základní školy na Rohanském ostrově, poté co neuspěla jednání s původním vítězem AXXI. Nesmí stát více než 970 milionů Kč a bude mít kapacitu 800 žáků.


Radnice Prahy 8 začala jednat se sekundárním vítězem architektonické soutěže o navržení projektu nové základní školy, která má vyrůst na Rohanském ostrově. Jedná se o brněnskou architektonickou kancelář Igloo Architekti. Přednost byla dána tomuto studiu poté, co se radnice nedokázala dohodnout s původním vítězem soutěže, společností AXXI, kvůli ceně projektu ve výši 69,5 milionů korun, což radnice považovala za nepřiměřeně vysokou částku.

Zástupci radnice Prahy 8 informovali o novém architektonickém partnerovi na neformální snídani s médii, kde městostarosta Radomír Nepil (ANO) komentoval: „Jednání trvala déle, než se očekávalo, ale pomohlo to smluvním podmínkám, které jsou pro městskou část výhodné.“

Konkrétně se jedná o podmínky, že v projekční fázi nesmí škola stát více než 970 milionů korun a že speciální technologie musí dodávat alespoň tři firmy v České republice. „Projekční fázi chceme ohlídat od začátku,' zdůraznil Nepil. S ohledem na proces povolování Nepil uvedl, že zahájení stavby je plánováno na rok 2026 nebo 2027.

Součástí plánování je rozsáhlá studie, kterou radnice chce mít hotovu do šesti měsíců. Po této studii začne příprava dokumentace pro stavební povolení. Celkově se počítá s tím, že školní budova bude hotová v roce 2029 a bude schopna pojmout 800 žáků. Součástí budovy bude také hřiště na střeše.

Rohanský ostrov je také místem, kde developerská firma Sekyra Group buduje novou čtvrť s plánovanou výstavbou asi 3 200 bytů a několika administrativních budov. Kromě toho zde vznikne městský park s téměř desetitunovým zvonem označovaným #9801 jako památkou na zvony zabavené nacisty.

Navíc vize radnice Prahy 8 zahrnují instalaci fotovoltaických panelů na všechny školy jako reakci na současnou dlouhodobou energetickou krizi. V současné době je v plánu 18 fotovoltaických elektráren na střechách škol a školek s cenou mezi třemi a sedmi miliony korun v závislosti na technických a strukturálních podmínkách.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy