Možný kolaps nového stavebního systému v kraji ohrožuje investice

Nový systém pro stavební řízení ve Středočeském kraji, spuštěný v červenci, trpí zásadními nedostatky, které komplikují práci městským úřadům. Města varují, že pokud problémy přetrvají, může to ohrozit nové investice a kolaudaci staveb.


Nový systém pro stavební řízení v krizi: Středočeská města varují před hrozícími problémy

Od července byl ve Středočeském kraji spuštěn nový systém pro stavební řízení podle novely stavebního zákona. Nicméně, i dva měsíce od jeho uvedení do provozu se objevují zásadní nedostatky, které začínají komplikovat práci městským úřadům. Vedení měst teď bije na poplach, protože pokračování těchto problémů může ohrozit zahájení nových investic a kolaudaci dokončených staveb.

'Bohužel, zpoždění hrozí nejen u městských investic, ale i u dalších žadatelů. Systém stále nefunguje plně a spíše kolegy zdržuje,' potvrzuje mluvčí rakovnické radnice Kateřina Hradilová. V Berouně již registrují komplikace při dokončení investičních akcí na závěr roku. Naběhly stovky žádostí a stavební úřady, například v Králově Dvoře, Zdicích a Hostomicích, se od července obrací na větší okresní města.

Stávající personální obsazení stavebních úřadů zůstalo beze změny, což prodlužuje čekací lhůty. Nový systém jim situaci přitěžuje a vyřizování žádostí je zatím pomalejší než v předchozím programu. Přitom v Mělníku čekají na povolení několik staveb, které by měly začít v letošním roce, včetně novostavby travnatého fotbalového hřiště.

Městské úřady zároveň řeší technické problémy nového systému, jako například nemožnost otevřít dokumenty ve formátu PDF nebo problémy s přihlášením. V Benešově například během dne často systém vypadává. V Mělníku čekají na stavební povolení pro základní školu na Seifertově ulici i na úpravu prostranství před hřbitovem svatého Václava.

Další komplikací pro města byla nemožnost žádat o stavební povolení pro různé projekty prostřednictvím radnic jako právnických osob. Jako příklad lze uvést, jak Škoda Auto musela žádat o stavební povolení přes zaměstnance pod jeho vlastním jménem.

Podle vyjádření Raduana Nwelatiho, náměstka primátora Mladé Boleslavi, situace má negativní dopad na úředníky, kteří jsou nespokojeni a zvažují odchod. Tento stav by mohl vést k dalšímu narušení fungování stavebních úřadů, jež již nyní čelí nedostatku pracovníků.

Dopady nového systému jsou zřejmé - zpoždění, technické problémy a přesunu kompetencí na větší města. Celkově se městské úřady Středočeského kraje obávají, že pokud se situace nevyřeší, může to znamenat vážné dopady na plánované i probíhající projekty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy