Migrace v Praze navýšila českou populaci o téměř 100 tisíc

Podle analýzy cizinecké policie bylo na konci roku 2022 v Praze přibližně 170 tisíc Ukrajinců, 31 tisíc Slováků, 27 tisíc Rusů a dalších cizinců. Migrace zvýšila českou populaci téměř o 100 tisíc. Počet cizinců v Praze vzrostl zejména po ruském útoku na Ukrajinu v únoru 2022.


Podle analýzy dat cizinecké policie, která eviduje povolení k pobytu, bylo na konci roku 2022 v Praze přibližně 170 tisíc Ukrajinců, 31 tisíc Slováků, 27 tisíc Rusů, 15 tisíc Vietnamců a další 102 tisíce příslušníků jiných národností. Většina přistěhovalců je ve věku mezi 24 a 42 lety, zatímco starší věkové kategorie jsou zastoupeny minimálně. „Praha je pro cizince nejatraktivnějším městem v České republice,“ uvádí dokument.

S rostoucím množstvím přistěhovalců se populace Česka blíží 11 milionům obyvatel. Migrace zajistila nárůst o téměř 100 tisíc lidí.

Významný růst počtu cizinců v Praze byl zjevný po útoku Ruska na Ukrajinu v únoru 2022, což vedlo k tomu, že více než 100 tisíc ukrajinských uprchlíků našlo útočiště v hlavním městě. I když přesný počet Ukrajinců žijících v Praze není přesně evidován, protože někteří již mohli opustit Českou republiku, současné počty udělených pobytových povolení poskytují dostatečný přehled.

Migrace cizinců pomáhá udržovat počet obyvatel metropole, který by jinak klesal kvůli demografickým změnám a stěhování obyvatel za hranice Prahy. Mezi lety 2016 a 2021 by počet obyvatel Prahy klesl přibližně o 5000 bez přítomnosti přistěhovalců. Analýza uvádí, že průměrně přibývalo do Prahy okolo 15 tisíc cizinců ročně, z nichž většina byla migrační přírůstek a menší část tvořily děti imigrantů.

Populace cizinců v Praze je mladší než česká populace, s průměrným věkem 35,5 let oproti 42,9 let u Čechů v roce 2021. Bez přítomnosti cizinců by průměrný věk obyvatel Prahy dosáhl přibližně celorepublikové úrovně (43 let). Nízký podíl seniorů mezi cizinci znamená, že míra úmrtnosti je rovněž velmi nízká. Analýzy naznačují, že počet cizinců v Praze bude nadále růst.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl počet obyvatel Prahy za minulý rok o 27 406 na 1,38 milionu. Reálné údaje z geolokačních dat mobilních operátorů však naznačují, že v metropoli žije o 200 až 300 tisíc lidí více, než uvádějí oficiální data. Tento rozdíl je zčásti způsoben dojížděním za prací nebo studiem a nenahlašováním změn bydliště do oficiálních evidencí.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024