Krůček po krůčku k modernímu vzhledu Výstaviště Praha Holešovice

Nejen Pražané sem čas od času zabloudí, holešovické výstaviště je multifunkční prostor s dlouholetou tradicí. Nejen pro svou rozlohu, ale i interiérové a exteriérové možnosti je jako stvořené pro pořádání celé řady akcí, od těch kulturních přes společenské až po zábavní a sportovní. Dominantou výstaviště je Průmyslový palác, který pochází z roku 1891. Za tu dobu uplynulo mnoho času, i proto je nejvyšší čas myslet na modernizaci.


V roce 1891 se v Praze konala velká průmyslové výstava

Průmyslový palác je dominantou místa, postaven byl pro velkou průmyslovou výstavu. Za secesní stavbou stojí návrh Bedřicha Münzbergra, který spolupracoval s inženýrem Františkem Prášilem. Výzdobu provedl Bedřich Ohman a Alois Dryák. Projekt je dílem První českomoravské strojírny Kolben – Daněk v Praze, stejně jako provedení železné konstrukce. Do postranních průčelí byla zasazena figurální okna, která představuje Průmysl a Vědu, která byla provedena podle kartonů Mikoláše Alše ze zlatožlutého katedrálního skla. Na kopuli je velká replika královské koruny s křížem. Interiér se dočkal úpravy v roce 1907 podle projektu Josefa Fanty.

Víte, že
Levé křídlo paláce 16. října 2008 shořelo, jeho střední a východní část ale požár nijak nepoškodil? V roce 2022 se začalo vyhořelé křídlo dostavovat, v letošním roce by práce měly být hotové.

Image title

Výstaviště není jen Průmyslový palác

V novorenesančním pavilonu se nachází lapidárium, atrakcí je i světelná Křižíkova fontána z roku 1894, na které se během léta konají koncerty i divadelní vystoupení. Nachází se zde i celá řada restaurací, Malá sportovní hala, gastropavilon, lanové hřiště, cyklopark, griloviště a další prostory.

Pavilony B, C, D a E prošly rekonstrukcí, jde o multifunkční prostory, které jsou jako stvořené pro pořádání výstav, konferencí a dalších akcí, včetně filmového natáčení. Součástí rekonstrukce byla podle Hany Horákové z Univers i instalace asi 98 zatemňovacích screenových rolet Uni ZIP s io motorovým pohonem a ovládáním Tahoma, které umožňuje rolety ovládat pomocí počítače nebo tabletu. Samozřejmě je u těchto rolet možnost i ovládání pomocí dálkových ovladačů.

Víte, že
požadavkem investora bylo absolutní zatmění, což screenové rolety hravě splní? Mají ale ještě jednu přednost, a to možnost promítání videoprojekce, když jsou zatažené.

Kromě rolet sem byla instalována i průmyslová vrata Univers s integrovanými dveřmi. Exteriérová strana je v bílém provedení, interiérová v černém. Vrata se vyrábí na míru potřebám zákazníka, jsou efektivní, spolehlivé a disponují mnoha bezpečnostními prvky, které jsou v dnešní době nezbytností.

Zdroj fotografií: Archiv Univers Tech s.r.o.

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy