Kostel sv. Ludmily se nově pyšní titulem basilica minor

Nedávnou zprávu, že kostel sv. Ludmily, na náměstí Míru byl povýšen papežem na baziliku, uvítala s nadšením i radnice Prahy 2.


Ta s římskokatolickou farností dlouhodobě spolupracuje. Spolupořadatelsky se podílí na koncertech, poskytuje podporu ve formě účelových dotací a finančních darů.

Jedním z posledních společných projektů velkého významu byl loňský koncert, který se konal na náměstí Míru k výročí 1 100 let od smrti sv. Ludmily, nebo obnova a rekonstrukce historického osvětlení schodiště, kterou pomohla městská část Praha 2 financovat. A spolupráce pokračuje i nadále. Už nyní vrcholí přípravy na společný Koncert pro českou kněžnu, který proběhne v předvečer svátku první české panovnice a patronky českých zemí sv. Ludmily. Ten se uskuteční na schodech baziliky 15. září od 19 hodin a 30 minut.

 „Kostel sv. Ludmily patří právem mezi nejvýraznější symboly Vinohrad. Nese ostatně jméno první české panovnice a patronky sv. Ludmily. O to víc si vážíme, že se dominanta naší městské části nyní stala bazilikou, tedy významným poutním místem. S římskokatolickou farností spolupracujeme již dlouhodobě, ať již v rámci pořádání tradičních akcí pro veřejnost nebo těch mimořádných, které připomínají důležité historické okamžiky nebo reagují na aktuální tíživou situaci jednotlivců i celé společnosti,“ uvedla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Je to právě kostel sv. Ludmily, kde pravidelně probíhají mše za oběti válečných konfliktů, rozloučení s významnými osobnostmi, modlitby za uprchlíky a jinak pronásledované. Nezanedbatelnou roli hrála farnost také při pandemii Covid-19, kdy v době vládních restrikcí a omezení vzájemných kontaktů nabízela zájemcům psychickou podporu a uspořádala také děkovnou mši pod širým nebem.

„Kostel je vyhledávaným poutním místem k uctění sv. Ludmily. Přichází sem řada pravoslavných a řeckokatolíků i mnohých cizinců. Povýšení chrámu na basilicu minor proto vnímám jako ocenění jeho mimořádnosti. Stal se jedinou svatoludmilskou svatyní na světě a pátou bazilikou v Praze,“ dodal otec Jakub Berka z farnosti sv. Ludmily, který čeká ještě na písemné potvrzení rozhodnutí papeže.

Čestný titul basilica minor tj. menší baziliky propůjčuje významným poutním kostelům papež. Dosud měly tento titul pražské baziliky svatého Jakuba Staršího na Starém Městě, Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, svaté Markéty v Břevnově a bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy