Hasiči v Příbrami nacvičovali záchranu z výšky

Příbramští hasiči provedli nácvik záchrany z výšky v cementárně. Zasahovaly dvě skupiny, jedna připravila automobilový žebřík, druhá poskytla první pomoc. Po upevnění postiženého do nosítek ho bezpečně přepravili. Cvičení trvalo méně než dvacet minut a bylo hodnoceno jako úspěšné.


V betonárně na ulici K Podlesí výjimečné prověřovací cvičení, kterého se zúčastnili profesionální hasiči z centrální stanice v Příbrami. Hlavní scénář akce simuloval zdravotní potíže servisního technika na vrcholu dvacetimetrového sila plného směsi.

Na místo vyjela cisternová automobilová stříkačka CAS 20/3500/210 S2T SCANIA CBR, automobilový žebřík AZ 40 S1V SCANIA MAGIRUS a velitelský automobil VEA L2 FORD RANGER. Po příjezdu na místo se hasiči rozdělili na dvě skupiny, aby efektivně zvládli připravený úkol.

První skupina se soustředila na přípravu automobilového žebříku, zatímco druhá skupina, vybavená zdravotnickým vybavením, vystoupala stabilním kolmým žebříkem na vrchol sila. Po rychlém zhodnocení situace hasiči poskytli technikovi první pomoc a připravili ho na transport automobilovým žebříkem.

Kvůli zdravotnímu stavu osoby bylo nezbytné použít nosítka. Záchranný koš byl proto vybaven speciální konzolí pro uchycení nosítek, aby bylo možné postiženého bezpečně přepravit. Tento proces vyžadoval vysokou míru přesnosti, protože koš musel být umístěn těsně vedle vrcholu věže.

Po pečlivém upevnění zraněného do nosítek byl přemístěn do záchranného koše a následně bezpečně transportován na pevnou zem. Celá operace trvala méně než dvacet minut, což svědčí o vysoké profesionalitě hasičského sboru.

Po rychlé analýze výsledků se hasičská jednotka vrátila zpět na základnu. Celá akce byla hodnocena jako úspěšná a přispěla k zvýšení efektivity zásahů v podobných krizových situacích.

major Ing. Radek Dopirák
velitel centrální hasičské stanice Příbram



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy