Gambrinus oslavuje konec 2. světové války novým speciálem Volby sládků – Legendou 13

Květnový speciál programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje nabídne Legendu 13, silnější verzi Gambrinus nefiltrovaného ležáku, která připomene květnový konec 2. světové války a příběh záchrany válkou zničeného pivovaru Gambrinus.


Speciál představili sládci pivovaru na plzeňských Slavnostech svobody. Nefiltrovaný 13stupňový speciál bude na čepu celý měsíc květen v tisícovce vybraných podniků po celé České republice.   

Legenda 13 připomíná příběh záchrany pivovaru Gambrinus, který byl na konci 2. světové války zničen. Hlavní podíl na jeho obnově měl údajně František Hlaváček, který působil jako jeho sládek a vrchní ředitel od roku 1934. Byl to právě on, kdo po válce přesvědčil své okolí, že Gambrinus nesmí zmizet z povrchu zemského.

„V době, kdy se řešil další osud pivovaru, prý v jeho troskách děda vyskočil na bednu od piva a svou plamennou řečí přesvědčil své spolupracovníky a lidi, kteří rozhodovali, aby se společnými silami pokusili pivovar vzkřísit. Podařilo se, už před koncem roku 1945 byl provoz obnoven a hned v roce následujícím už pivovar uvařil více než 200 000 hektolitrů piva,“ popisuje Jan Hlaváček, bývalý sládek a ředitel plzeňského pivovaru, a vnuk Františka Hlaváčka.

Dynastie Hlaváčků, která byla s pivovarem nerozlučně spjata po tři generace, má dodnes velký podíl na nezaměnitelné vyvážené chuti, syté medové barvě a bohaté krémovité pěně piva Gambrinus.

„Pro vaření piva Legenda 13 jsme použili měkkou plzeňskou vodu, plzeňský, karamelový a barevný slad a chmel Sládek, který pivu dodává lahodné chmelové aroma. Je to pivo velmi plné chuti, přitom stále dobře pitelné,“ říká obchodní sládek pivovaru Gambrinus Martin Hložek a doplňuje. „Jednou z předností Legendy 13 je také bohatá pěna a vyvážená chuť s chmelovými, sladovými a karamelovými tóny.  Speciál obsahuje 5,6 % alkoholu, má střední hořkost (32 IBU) a jeho stupňovitost je 13,4.“

Dřevěný sud s pivem Legenda 13 dnes slavnostně narazili v kempu historických vojenských vozidel na Slavnostech svobody v Plzni Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků, Roman Zarzycký, primátor města Plzně, Pavel Rogl, velitel Klubu historické vojenské techniky, a obchodní sládek pivovaru Gambrinus Martin Hložek.

Nefiltrovaný Gambrinus dosud mohli ochutnat výhradně návštěvníci pivovaru v Plzni přímo z tanku. Díky květnové Volbě sládků jej nyní mohou v původní, nefiltrované a nepasterované podobě ochutnat milovníci piva po celé České republice.

„Jsme rádi, že můžeme v květnu ve Volbě sládků nabídnout pivo, které návštěvníci pivovaru tolik chválí. Věříme, že milovníci piva a české pivní kultury taky ocení jeden z významných příběhů české pivovarské historie, který toto pivo provází. A to i ti z nich, pro které Gambrinus není první volbou. Každé naše pivo s sebou nese příběh odvahy, odhodlání nebo výjimečnosti, a poukazuje na celou řadu úžasných lidí, na které bychom rozhodně neměli zapomínat,“ vysvětluje manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský.

Speciál Legenda 13 bude během celého května na čepu v tisícovce hospodách a restauracích po celé České republice. Jejich přehled je možno nalézt na webu www.volbasladku.cz.

Máte slabost pro pivo? Navštivte pivní lázně!

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.05.2023 09:08




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy