Finanční správa promine pokuty živnostníkům nad 70 let

Finanční správa nebude ukládat sankce živnostníkům starším 70 let, kteří nedodrželi nové požadavky na elektronické podání daňových přiznání. Toto rozhodnutí ovlivní několik tisíc živnostníků v České republice, pokuta za nesplnění této povinnosti je 1000 Kč.


Finanční správa v prohlášení ze dne 6.března oznámila, že nebude ukládat sankce živnostníkům starším 70 let, kteří nedodrželi nové legislativní požadavky na elektronické podání daňových přiznání. Toto prohlášení učinila generální ředitelka Finanční správy, Simona Hornochová.

Tato zmíněná příznivá opatření Finanční správy se týká několika tisíc živnostníků po celé České republice. Loni byla nahromaděná pokuta za nesprávné podání daňového přiznání všem živnostníkům odpuštěna, avšak tento rok to vypadá, že finanční oříšky už se elektronickým formám podání přiznání přizpůsobili.

Výhodou pro podnikatele, kteří jsou nevybaveni technologií nebo nejsou zvyklí na elektronické komunikace, je, že pokuta za nesplnění této daňové povinnosti je pouhých 1000 Kč. Tato sankce byla loni zavedena poté, co byly živnostníkům zřízeny datové schránky, což jim umožnilo elektronickou komunikaci s daňovými úřady.

Ačkoliv většina živnostníků se již přizpůsobila elektronické formě podání daně, Hornochová uznala, že stále existují někteří, kteří s touto formou komunikace bojují. Naštěstí pro ně, Finanční správa ukázala ochotu vyhnout se pokutám a postupovat s ohledem na ty, kdo mají s technologií těžkosti.

Je důležité si uvědomit, že lhůta pro podání daňových přiznání v papírové podobě je tento úterý. Pro ty, kdo tuto možnost upřednostňují, mohou daňová přiznání podávat elektronicky až do 2. května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy