Energetika i nerostné suroviny. Ministr Síkela jednal v Alžírsku o rozvoji hospodářské spolupráce

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během návštěvy Alžírska jednal s alžírským premiérem a čtyřmi ministry o prohloubení hospodářské spolupráce a konkrétních partnerství v oblasti energetiky a těžby a podpoře vzájemného obchodu.


Cílem jeho cesty byla také propagace české zkušenosti z technických oborů a technologických řešení. Alžírská rychle rostoucí ekonomika je třetí největší v Africe a země je významným exportérem energetických surovin do EU, přičemž zároveň poptává množství technologií a průmyslových produktů a služeb. 

„Jedním z hlavních cílů mé návštěvy v Alžírsku bylo posílení spolupráce v oblasti energetiky a nerostných surovin, které povede k povýšení vzájemných vztahů až k úrovni strategického partnerství a zároveň, jak doufám, dojde k rozšíření spolupráce nad rámec energetiky do oblastí posílení obchodu, investic, inovací, technologií a mnoha dalších,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Alžírsko vnímám jako jednu z hospodářsky a průmyslově nejvyspělejších zemí ve Středomoří a v Africe, která je právem považována za tradičního obchodního partnera České republiky a která nabízí pro české společnosti mnoho příležitostí. “

S alžírským ministrem energetiky a dolů Arkabem ministr Síkela podepsal Deklaraci o spolupráci zaměřenou na oblast energetiky a těžby – zejména plynu. Dále se sešel s ministrem průmyslu Zeghdarem, se kterým zahájil podnikatelské fórum za účasti více než stovky zástupců českých i alžírských firem. S mininistrem obchodu a podpory exportu Rezigem se shodl na roli Alžírska coby významného a perspektivního obchodního partnera České republiky ve Středomoří a vstupní brány do Afriky a arabských zemí. Ministr Síkela jednal také s ministrem pro znalostní ekonomiku, start-upy a mikropodniky Oualidem o výměně zkušeností a sdílení českého know-how v oblasti znalostní ekonomiky.  Součástí cesty bylo i jednání s předsedou alžírské vlády Benabderrahmanem, soustředěné na posílení vzájemných obchodních a energetických vztahů.  

Česká republika má zájem o spolupráci s nejvýznamnějšími společnostmi, včetně partnerů v oblasti těžby a zpracování ropy a plynu. Ministra Síkelu na jeho cestě doprovázela podnikatelská mise, vedená viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Františkem Chaloupeckým.

Ministři se shodli na prohloubení hospodářských vztahů a jejich zintenzivnění na všech úrovních – v praktické formě navazující na Dohodu o hospodářské a průmyslové spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Alžírské demokratické a lidové republiky, a to na úrovni rezortní, firemní, expertní i technické.

Alžírsko platí za světovou energetickou velmoc. Na světovém trhu je čtvrtým největším vývozcem zemního plynu a je jedním z hlavních dodavatelů plynu do Evropy.  Těžba, zpracování a vývoz nerostných surovin, které jsou kontrolované státem prostřednictvím státních podniků, tvoří páteř alžírského hospodářství.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy