DPP trvá na neplatnosti smlouvy se společností RENCAR

Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu se bude Obvodní soud pro Prahu 9 z procesních důvodů opět zabývat sporem týkajícím se určení neplatnosti smlouvy mezi Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) a společností RENCAR ze skupiny JCDecaux.


Rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) však na právních závěrech a procesním postavení DPP nic nemění. NS totiž nijak nerozporoval argumentaci DPP, ani argumentaci nižších soudů ohledně neurčitosti vymezení předmětu smlouvy RENCAR. NS v podstatě pouze uvedl, že soudy nižší instance neměly žalobu odmítat z důvodu neprojednatelnosti, ale měly žalobu projednat a závěry o neurčitosti sporné smlouvy mezi DPP a RENCAR zohlednit v rozsudku. DPP proto stále trvá na neplatnosti smlouvy, která je pro něj zároveň extrémně nevýhodná. To potvrdily i otevřené a transparentní soutěže na provozování reklamy na plochách v majetku DPP.

„Spor se v žádném případě nedostává na počátek. Nejvyšší soud nerozporoval žádný nosný argument DPP. Soudy nižší instance měly dle NS žalobu projednat a zamítnout ji z důvodu neexistence právního vztahu mezi DPP a RENCAR, nikoli kvůli neprojednatelnosti. Jde tedy pouze o procesní formalitu,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a pokračuje: „Důrazně trváme na tom, že smlouva je neplatná a pro DPP extrémně nevýhodná, což potvrdilo i několik transparentních soutěží na provozování reklamy na našich plochách.“ 

DPP od roku 2019 vysoutěžil v rámci otevřených výběrových řízení nové smluvní partnery, kdy příjmy DPP z reklamního užívaní majetku se v roce 2021 zvýšily oproti roku 2016 více než trojnásobně a ročně činí přes 150 mil. Kč. 

Z pohledu DPP je politováníhodné, že věc není konečným způsobem uzavřena, jelikož spor je řešen již od roku 2016. Obvodní soud pro Prahu 9 přitom již v roce 2019 smlouvu po věcné stránce přezkoumal a rozhodl o její neplatnosti, DPP tak důvodně předpokládá, že soudy nižších instancí dojdou opět ke stejnému závěru a neplatnost smlouvy potvrdí. 

„Předpokládáme, že Obvodní soud pro Prahu 9 setrvá na svých předchozích závěrech a celá věc bude co nejdříve dořešena bez dalších obstrukcí ze strany RENCAR,“ dodává Petr Witowski

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy