Český film Světlonoc vyhrál Zlatého leoparda v Locarnu

Nový film režisérky Terezy Nvotové Světlonoc ocenila porota prestižní soutěžní sekce Cineasti del presente v Locarnu Zlatým leopardem za nejlepší film.


V krátké době jde o druhého Zlatého leoparda pro český film. Loni tuto sekci, zaměřenou na nastupující generaci tvůrců a jejich první a druhé filmy, ovládl jiný český snímek Bratrství režiséra z pražské FAMU Francesca Montagnera.

"Mám strašnou radost, nečekala jsem, že příběh z malé vesnice v slovenských horách bude tak silně rezonovat s mezinárodním publikem. Zjevně problémy, které musí řešit naše hrdinky jim nejsou zas tak cizí," řekla režiséra a scenáristka Tereza Nvotová po slavnostním ceremoniálu.

Mysteriózní drama Světlonoc (anglický název Nightsiren) je vzpourou ženy stojící proti hluboce zakořeněné kolektivní tradici, která ji démonizuje a zostuzuje. Vypráví příběh Šarloty, která se vrací do rodné vesnice v horách, aby zde našla odpovědi na otázky týkající se jejího pohnutého dětství. Když se snaží odhalit pravdu, začnou se do její reality vtírat dávné legendy, které vedou vesničany k tomu, že ji obviní z čarodějnictví a vraždy.

Do hlavních rolí obsadila režisérka Natálii Germani, Evu Mores, Juliánu Brutovskou, Ivu Bittovou nebo Marka Geišberga. Spolu s autorkou námětu Barborou Námerovou napsala Nvotová i scénář k filmu. Po "velké trojici" Berlinale, Cannes a Benátky je Locarno považováno za jeden z nejprestižnější mezinárodních filmových festivalů kategorie A. 

Obrovský úspěch slaví také producenti snímku Peter Badač z BFILM a Miloš Lochman z moloko film.

"Jsem šťastný, že tvůrčí tým, který vznikl při realizaci Terezina debutu Špína, dosáhl dalšího významného úspěchu na mezinárodním poli. To by nebylo možné bez programové podpory autorských projektů Státním fondem kinematografie, která byla pro vývoj a výrobu filmu Světlonoc zásadní," uvedl producent Miloš Lochman.

Slovensko-českou koprodukci podporoval od počátku Státní fond kinematografie, když ji podpořil ve všech fázích od scénáře, přes vývoj i výrobu celkovou částkou 10,85 mil. Kč. 

Světlonoc je druhý celovečerní hraný film režisérky Terezy Nvotové, která debutovala snímkem Špína na festivalu v Rotterdamu v roce 2017. Drama o znásilnění a vzpouře ženy proti násilníkovi se později stalo nejlepším filmem na Cenách české filmové kritiky.

Světlonoc / Nightsiren

  • Slovensko, Česká republika, 2022 / 109 min

  • režie: Tereza Nvotová

  • producent: Peter Badač z BFILM, Miloš Lochman z moloko film

  • koproducent: RTVS

  • Podpora SFKMG: scénář, vývoj, výroba celkem 10,85 mil. Kč

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy