Centrum Nová Palmovka konečně ožije. Přesune se sem Evropská kosmická agentura

Původně tady měla být radnice Prahy 8, také kanceláře a obchody. Stavba architekta Josefa Pleskota měla vyjít na 1,14 miliard korun a začala se stavět v dubnu 2014. O rok později byla zastavena a od té doby stojí. Nyní snad konečně našla své využití a na dohled je i její dokončení. V roce 2025 by se měla stát sídlem Evropské kosmické společnosti EUSPA.


Agentura EU pro kosmický program (EUSPA)

Agentura EU pro kosmický program (EUSPA), dříve Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém GSA, řídí programy programy evropského globálního družicového navigačního systému EGNOS (evropský systém pro pokrytí geostacionární navigací) a Galileo, program Copernicus pro pozorování Země a program Evropské unie pro družicovou komunikaci v rámci státní správy (GOVSATCOM). To vše z Prahy, jako jediná instituce Evropské unie. Aktuálně má sídlo v pražských Holešovicích. Tamní prostory, kde aktuálně pracuje asi 350 zaměstnanců, již nestačí. Agentura se má v budoucnu rozšířit až na tisícovku zaměstnanců, souvisí to i s komerčním využitím dat a služeb programů Galileo, EGNOS, Copernicus nebo GOVSATCOM, které agentura podporuje.

Centrum Nová Palmovka

Centrum Nová Palmovka bude dostavěno s ohledem na technologické a bezpečnostní nároky agentury EUSPA. „Nakládají s utajovanými informacemi, a proto je nutné řešit opatření, jako jsou Faradayovy klece a další nástroje, které umožní jejich ochranu,“ přibližuje pro ČT předseda správní rady agentury Václav Kobera. Evropská kosmická agentura na Palmovce by jako centrum gravitace měla přitáhnout další firmy a instituce. Dle Kobery by mělo povýšit inovativní a technologickou úroveň celého Česka.

Vzhled budovy by měl odpovídat původním plánům, které vytvořil architekt Josef Pleskot. Centrum Nová Palmovka by přitom mělo být součástí komplexní proměny celé lokality, kde vznikne celá nová čtvrť. Primárně bude zaměřená na nájemní bydlení, ale chybět nebudou ani obchody, služby, školy nebo kultura. Na místě původního autobusového nádraží vznikne náměstí Bohumila Hrabala s několika odkazy na slavného spisovatele.

Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 17.07.2022 08:55




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy