Celníci odhalili tajný náklad: Mercedes plný nelegálních potravin

Celníci v Praze zastavili vozidlo převážející dva tisíce kilogramů nelegálního masa namísto deklarovaného pečiva. Řidič tvrdil, že jede do Berlína, ale nedokázal prokázat původ a kvalitu masných produktů. Náklad byl zlikvidován a přepravci hrozí pokuta až 10 milionů korun.


Celníci v Praze odhalili nečekaný nález během noční směny 7. února. Vozidlo značky Mercedes Benz, které vyjíždělo z tržnice Sapa, bylo zastaveno pro kontrolu. Podle označení mělo převážet pečivo, ale realita byla jiná. 'Po zastavení vozidla však celníci uvnitř objevili značné množství živočišných produktů, k nimž řidič nebyl schopen doložit doklady prokazující původ a kvalitu. Celníkům tvrdil, že veze zeleninu a ovoce do Berlína,' uvedla Nikola Soukalová, tisková mluvčí Celního úřadu v Praze.

Vzhledem k důvodnému podezření, že jsou produkty přepravovány v nevhodných podmínkách, vytipovali celníci vozidlo a následovali ho na jejich služebnu. Tam byly potraviny drženy až do příjezdu inspektorů Státní veterinární správy. Podle tiskové mluvčí byly potraviny prozkoumány a testovány inspektory, kteří poté zjistili, že se ve voze nacházejí různé druhy masných výrobků. Mezi nimi kohouti s hlavou i pařáty, pečená kuřata, drůbeží vnitřnosti nebo křepelčí vejce. Celkem náklad vážil dva tisíce kilogramů.

Vzhledem k tomu, že přepravce neměl registraci pro přepravu živočišných produktů a původ zboží nebyl prokázán, rozhodli se inspektoři náklad zlikvidovat. 'Veterinární inspektoři živočišné produkty znehodnotili modrou barvou a nařídili přepravci jejich neškodnou likvidaci. Podle vyjádření Státní veterinární správy mu může být ve správním řízení udělena pokuta až do výše 10 milionů korun,' doplnila mluvčí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy