Barrandovský most: Stavební práce nesníží provoz díky spojeným etapám

Rekonstrukce Barrandovského mostu v Praze bude zkrácena o rok díky spojení dvou zbývajících etap práce. Tím se omezí dopad na provoz příští rok. Ukončení práce se očekává na konci letních prázdnin. Během rekonstrukce budou zavedena omezení a náměstek primátora Zdeněk Hřib žádá řidiče o trpělivost.


V letošním roce dojde ke zkrácení rekonstrukce Barrandovského mostu o jeden rok, díky spojení dvou zbývajících etap práce. Letošní dílčí uzavírky neomezí dvě další stavební sezóny a také nebudou překážkou pro ostatní investory. Práce se uskuteční především na severní polovině mostu a očekává se jejich ukončení na konci letních prázdnin. Směrem z Jižní spojky na Smíchov bude jeden jízdní pruh převeden do protisměru, aby provoz na mostě zůstal zachován ve třech jízdních pruzích v obou směrech.

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy, prosí řidiče o trpělivost během těchto uzavírek a upozorňuje, že jejich dopad na dopravu v Praze bude větší než v předchozích etapách. Hřib zdůrazňuje, že spojením etap se nám podaří dokončit celkovou rekonstrukci mostu v letošním roce a vyhnout se tak dalším dopravním omezením v dalším roce.

Stejně jako v minulých letech, práce budou zahrnovat úplné odstranění mostního svršku a vybavení mostu na celé nosné konstrukci. Ve třetí etapě se bude pracovat na severní polovině severního mostu a přilehlém chodníku na římse. Ve čtvrté etapě se pak práce přesunou na jižní část severní konstrukce, tedy na dva levé pruhy od Jižní spojky na Smíchov. Během obou etap je také plánována výměna mostních dilatačních závěrů, rekonstrukce římsy, svodidel a svodidlového zábradlí a položení nového vozovkového souvrství s výztuží UHPFRC (Ultra-High-Performance Fibre Reinforced Concrete).

Technologicky náročná rekonstrukce zahrne také vytvoření nového předpětí uvnitř mostu. Tato práce spočívá ve vrtání otvorů v příčnících mostu, které jsou uvnitř nosné konstrukce nad podpěrami a provádění dodatečného předepnutí konstrukce pomocí předpínacích tyčí a předpínací výztuže.

V rámci přípravy na třetí etapu uzavírky Barrandovského mostu proběhnou v dnech 9. a 10. března instalace značení, postupné převedení jednoho jízdního pruhu do protisměru, a kontrola značení na místě mostu a příjezdových komunikacích. K dispozici budou také odtahové vozy na klíčových místech v případě nehody či poruchy vozidla, aby nedocházelo ke zbytečnému zdržení dopravy. Pro sněžení je připraveno speciální vozidlo, které bude odklízet sníh pouze na Barrandovském mostě.

Josef Richtr, náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací hl. m. Prahy, a.s., upřesnil, že během rekonstrukce bude využit automatický systém TASS pro řízení dopravy a společně s Ředitelstvím silnic a dálnic bude Praha informovat řidiče i prostřednictvím informačních tabulek na nadřazené komunikační síti v Praze a na dálnicích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy