Adventní období na Dvojce bude opět ve znamení bohatých kulturních zážitků

Nedělním Adventním zastavením u Ludmily odstartovala druhá městská část sérii předvánočních akcí, které radnice v tomto období pro své obyvatele již tradičně pořádá.


Oblíbené jsou zejména adventní koncerty v kostelech se vstupem zdarma nebo možnost sportovního vyžití na veřejných kluzištích.

„Začíná čas, který by měl být naplněný láskou, nadějí a očekáváním. Měli bychom se radovat z každé maličkosti, která nás potká. I proto jsem moc ráda, že jsme se tady dnes po dvouleté covidové pauze znovu všichni setkali. Už nyní se moc těším, že si jedno z nejkrásnějších období roku letos společně opravdu užijeme,“ řekla u příležitosti zahájení adventního období na náměstí Míru starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Adventní zastavení u Ludmily, které se letos konalo již podvacáté, ani letos nezklamalo. Bohatý program v podobě rozlévání vánoční polévky kolemjdoucím, tvůrčích dílen a divadelního představení pro děti, přilákal návštěvníky všech generací. V obležení byly i stánky adventních trhů nabízející tradiční vánoční sortiment. A nechybělo ani očekávané slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, který pomáhaly děti vlastnoručně nazdobit.

„K adventu na Dvojce patří nejen kulturní a společenské akce, ale i sportovní vyžití. Po předchozích úspěšných sezónách proto znovuotevíráme kluziště v Grébovce a premiérově spouštíme provoz kluziště v novém volnočasovém areálu Jammertal v parku Folimanka. Věřím, že díky své lokaci si najde rychle své příznivce zejména z Podskalí nebo Nuslí,“ dodává místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Vánoční trhy

Vánoční trhy na náměstí Míru a na Tylově náměstí jsou v plném proudu. Návštěvníky uvítají denně od 10:00 do 20:00, a to do 24. prosince. Na stáncích jsou k mání tradiční vánoční produkty, ozdoby, keramické betlémy, dřevěné hračky, výrobky z ovčího rouna, umělecké šperky a tradiční pochutiny. Na náměstí Míru již tradičně nechybí ani vánoční strom nebo betlém s jesličkami.

Giving Tuesday

K celosvětovému svátku dárcovství, známému jako Giving Tuesday, se letos městská část Praha 2 připojí už popáté v řadě. Charitativní sbírku pro zvířecí útulky zahájí radnice v úterý 29. listopadu na náměstí Míru. Do akce se může zapojit až do 17. prosince úplně každý. Stačí přinést psí nebo kočičí krmivo, hračky, hygienické potřeby apod. a vhodit je do připraveného sběrného kontejneru oranžové barvy.

Zdobení vánočních stromečků dětmi z MŠ a ZŠ

Přední část náměstí Míru bude i letos v prosinci patřit těm nejmenším. Děti a žáci mateřských a základních škol v Praze 2 ozdobí 1. prosince připravené vánoční stromečky a zazpívají si společně koledy. Stromky budou náměstí zdobit až do Nového roku. Ty nejkrásnější budou moci obdivovat i návštěvníci baziliky sv. Ludmily.

Bruslení v Praze 2

Bruslařská sezóna na Dvojce odstartuje 1. prosince. Kluziště v novém volnočasovém areálu Jammertal v parku Folimanka i v Havlíčkových sadech bude pro veřejnost otevřeno denně od 9 do 21 hodin. Bližší informace k provozu i možnosti rezervace ledních ploch naleznou občané na webu provozovatele www.jsmenalede.cz.

Cyklus adventních koncertů v kostelích Prahy 2

Letošní série adventních koncertů, které se konají 29. listopadu a 8. a 15. prosince, zavede posluchače do kostela Panny Marie Sedmibolestné, kostela sv. Štěpána a do kostela sv. Václava na Zderaze. Všechny koncerty jsou již tradičně zdarma.

Zpívání se zastupiteli

Během posledního adventu, v neděli 18. prosince, si mohou lidé přijít k bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru zazpívat české koledy společně se svými volenými zástupci. Tradiční akce Zpívání se zastupiteli je zdarma a začíná v 15:00. Noty a texty budou k dostání na místě.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 29.11.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy