Žižkov v nové éře: Krásnější, příjemnější a zelenější Seifertova nabídne i nájemní byty

Svérázná pražská čtvrť Žižkov mění svou tvář. Aktuálně se tady mj. připravuje konverze obřího areálu bývalého nákladového nádraží, ale také revitalizace Seifertovy ulice. Klíčová žižkovská osa se dočká nových tramvajových kolejí, s nimi se rozroste i o nové stromořadí. Měla by být zelenější, komfortnější a bezpečnější pro pěší. Se společností PSN, která právě na Seifertově sídlí, také nabídne nové nájemní byty.


Modrozelená infrastruktura

„Seifertka a její tramvajová trať jsou hlavní tepnou Žižkova, občas se „devítce“ dokonce přezdívá žižkovské metro. Bohužel je trať ve špatném technickém stavu a tramvaje jsou na betonových panelech hlučné. Město již několik let připravuje architektonickou koncepci ulice, která dokonce umožní i ve stísněných podmínkách doplnění stromořadí. Nyní se naplno rozjíždí projektová příprava, včetně rekonstrukce tramvajové trati. Zastávka Viktoria Žižkov se navíc přesune blíž k novému podchodu na hlavní nádraží, cesta z Žižkova na vlak tak bude zase o něco pohodlnější,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj.

Koncepční studie první etapy revitalizace, která vedle Seifertovy ulice včetně oblasti kolem zastávky Olšanské náměstí zahrnuje také Táboritskou ulici, je hotová. Pro Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) již zpracovalo vypracovalo studio edit! Architects. Dostupná je na webu IPR

Žižkov: Koncepční studie Seifertova

Foto: Žižkov: Koncepční studie Seifertova, zdroj: IPR, edit! architects

Druhá etapa by měla být dokončena v nejbližší době. Studii proměny uličního prostoru mezi ulicí Chlumova a křižovatkou U Bulhara zpracovává kancelář Archum architekti. Společnost Aqua procon současně pracuje na studii srážkových a odtokových poměrů povodí Seifertovy ulice. Komplexní projekt má totiž odpovídat principům modrozelené infrastruktury města a nakládáním s dešťovou vodou určitě směr pro ostatní části Prahy. Dešťová voda by na Seifertově měla sloužit i k zalévaní stromů a další vegetace, kterou ulice s revitalizací získá.

Nájemní bydlení na Žižkově. A nejenom tam

Příjemná zeleň oživí také vnitroblok trojice činžovních domů, které po důmyslné rekonstrukci v režii společnosti PSN nabídnou asi 75 bytových jednotek k pronájmu. O architektonický návrh rekonstrukce pro PSN zpracovalo zmiňované studio edit! architects, které stejně jako PSN sídlí právě na Žižkově.

Činžovní domy Seifertova

Foto: Činžovní domy Seifertova, zdroj: PSN, edit! architects

Na Žižkově je zasazený i další projekt nájemního bydlení PSN, a to v impozantní budově bývalé Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředny na Fibichově ulici. Další nájemní byty s PSN vzniknou i v Polské ulici na Vinohradech nebo v Muchově ulici v Dejvicích.

„V tuto chvíli je poměr našeho portfolia přibližně 80 % prodej a 20 % pronájem. Do budoucna se toto procento ale určitě změní a podíl nájmů posílí. Především se budeme soustředit na přípravu a finalizaci stávajících projektů a rovněž na nákup zajímavých nemovitostí a pozemků, jež by se mohly v této době objevit na trhu. Takové jsme schopni díky dostatku kapitálu rychle koupit a následně přeměnit například na projekt s nájemním bydlením,“ přibližuje Helena Hyánková, zástupkyně ředitele komerčních projektů PSN. PSN kupuje.

Fotogalerie
Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 30.06.2022 10:02




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy