Rezidence U Sv. Štěpána: Nové byty v centru Prahy s odkazem historie

Krása Prahy tkví v rozsáhlé historii, která se zrcadlí v její architektuře a dodnes pražským ulicím dává nezaměnitelnou atmosféru. Dějiny Prahy se přitom vždy pohybují na pomezí legend a reality, výjimkou není ani lokalita Na Rybníčku, místo posvátných vodních pramenů. Právě Na Rybníčku je zasazena románská rotunda sv. Longina, jedna z nejstarších pražských památek, gotický kostel sv. Štěpána, ale také Rezidence U Sv. Štěpána s novými byty. Historické kořeny rezidence přitom sahají až do gotiky.


Ve víru staletí

Již v roce 903 je doložená samostatná ves Rybníček. Svým jménem odkazovala na vydatné prameny, které v lokalitě vytvářely magické rybníčky, tůně a tůňky. Zdrojem vody byla terénní hrana, která odděluje vltavské terasy a prochází právě tudy. 

V osadě Rybníček nechyběla vedle vody ani kaple, původně zasvěcená svatému Štěpánovi. Když po vzniku Nového Města založil Karel IV. v roce 1351 naproti kapli farní chrám, byla přesvěcena svatému Longinovi. Samotný panovník prvomučedníka Štěpána velmi ctil a také v chrámu nechal uložit jeho relikvie. Se svatým Štěpánem je přitom spojeno i nedaleké Václavské náměstí. Karel IV. ho založil jako Koňský trh a svatý Štěpán je patronem všech kočích, chovatelů koní a všech, kteří s těmito ušlechtilými zvířaty pracují.

Rotunda i kostel dodnes lokalitu Na Rybníčku zdobí, gotická kaple Všech svatých, doložená k roku 1406, se nedochovala. Její zdivo však dodnes nesou základy Rezidence U Sv. Štěpána, nárožní soubor tří měšťanských domů s bohatou historií, kterou připomíná neobvyklý tvar stavby.

Rezidence U Sv. Štěpána, vizualizace, zdroj: PSN

Foto: Rezidence U Sv. Štěpána, vizualizace, zdroj: PSN

Rezidence U Sv. Štěpána

Rezidence samotná byla postavena v devatenáctém století. Stavitel Alexander Hellmich dal stavbě klasicistní styl, aby ji architekt Josef Blecha v roce 1881 doplnil přestavbou o novorenesanční prvky. Novorenesanční fasáda dodnes charakterizuje jeden z domů, kterým společnost PSN rekonstrukcí vrací jejich zašlou krásu. Při té příležitosti dává vznik novým bytům na Praze 2.

Image title

Foto: Rezidence U Sv. Štěpána, vizualizace vnitrobloku, zdroj: PSN

Jako celé Nové Město je i Rezidence U Sv. Štěpána součástí Pražské památkové rezervace, zařazené na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Rekonstrukce tak probíhá s ohledem na památkovou ochranu, aby zachovala magický genius loci, který tady vládne. 

Respekt k historickému odkazu, originální architektuře a řemeslnému umění starých mistrů charakterizuje všechny aktivity PSN, která v duchu svého motta probouzí k životu domy po celé Praze. V letošním roce je to vedle Rezidence U Sv. Štěpána například také Bydlení Na Výšinách, skvostný secesní dům na Letné.

Všechny rezidenční projekty PSN najdete tady...

Fotogalerie
Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 10.07.2022 18:47




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy