Festival Open House otevírá více než 115 budov

Festival Open House, který nabídne přednášky, komentované procházky a debaty, začal 13. května. Mezi vrcholy patří sauna v budově Goethe-Institutu, palác Škodových závodů nebo Staroměstská tržnice. Akce, přístupná ve 115 budovách ve 13 městských částech, potrvá do 19. května.


Více než stovka významných budov po celé Praze se otevře veřejnosti během desátého ročníku festivalu Open House Praha 2024. Od 13. do 19. května se návštěvníci mohou těšit na širokou škálu architektonických skvostů, včetně sakrálních budov, funerální architektury, podzemních prostor Nového Města a moderních univerzitních kampusů.

Výjimečné budovy v centru pozornosti

Festival letos poprvé zpřístupní sídlo Goethe-Institutu na Smetanově nábřeží, kde se nachází funkční sauna, která vznikla v době, kdy budovu spravovala ambasáda Německé demokratické republiky. Další novinkou je palác Škodových závodů, nyní sídlo magistrátu, známý svými bohatě zdobenými interiéry a zrestaurovaným mobiliářem.

Historické a nově zpřístupněné objekty

Návštěvníci se mohou těšit také na otevření Staroměstské tržnice v Rytířské ulici, významného neorenesančního objektu, který je momentálně uzavřen kvůli plánované rekonstrukci. V rámci festivalu bude možné navštívit i Hlavův ústav na Albertově, domov oddělení soudního lékařství, nebo nový kampus Fakulty sociálních věd UK v Jinonicích.

Tajemství církevní architektury a legendární Vyšehrad

Festival nabídne průvodcovské služby, které umožní návštěvníkům objevit skryté církevní památky, jako je barokní kaple Božího hrobu na Zderaze, přisuzovaná Janu Blažeji Santinimu. Další trasa povede po stopách mytického Vyšehradu, zahrnující legendy o popravištích a dalších historických událostech.

Doprovodný program a přednášky

Doprovodný program festivalu zahrnuje přednášky a komentované procházky, které začaly již 13. května. Mezi nimi je i přednáška věnovaná tvorbě významných architektů Oldřicha Tyla a Josefa Fuchse, jejichž díla připomene přednáška historika umění Františka Sekaniny.

Funerální architektura v centru pozornosti

Architekt Filip Ditrich představí významné počiny na poli funerální architektury, včetně hřbitovů, obřadních síní a krematorií. Diskutovány budou i architektonické soutěže a budoucí projekty v této oblasti.

Informace pro návštěvníky

Open House Praha 2024 nabídne bezplatný vstup do více než 115 budov a prostor v rámci 13 městských částí. Kompletní program a další informace jsou k dispozici na webu festivalu www.openhousepraha.cz. Informační centrum festivalu bude umístěno v Kampusu Hybernská.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024