Zahájení výroby modelu Audi Q4 e-tron

Audi se vrací „zpátky ke kořenům“. V saském Cvikově, rodišti této tradiční německé společnosti, byla nyní zahájena výroba modelu Audi Q4 e-tron.


Výhradně elektricky poháněný kompaktní model je prvním elektromobilem v segmentu SUV, který Audi vyrábí v německém závodě. Základem konstrukce modelu Q4 e-tron je modulární platforma pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Tato všestranná a maximálně variabilní platforma přináší rozsáhlé synergie, protože umožňuje efektivní vývoj a výrobu mnoha modelů s výhradně elektrickým pohonem.

Audi Q4 e-tron sjíždí ve výrobním závodě Cvikov ze stejné montážní linky jako Volkswagen ID.4, k němuž v budoucnosti přibude ještě jeden model značky Volkswagen. Celkem 1400 zaměstnanců společnosti Volkswagen Sachsen zajišťuje nyní i montáž kompaktního SUV s elektrickým pohonem, které nabízí díky platformě MEB vnitřní prostor na úrovni vozů vyšší třídy. Zahájení výroby – od plánování výroby přes technický vývoj až po zajištění kvality – připravovalo více než sto zaměstnanců značky Audi společně s kolegy ze společnosti Volkswagen. Lisovací nástroje pro výrobu karosářských dílů dodává výhradně nástrojárna Audi. Expresivní design modelu Audi Q4 e-tron přitom klade vysoké požadavky na maximální preciznost a dokonalé plochy. Nástrojáři značky Audi z Ingolstadtu a Neckarsulmu spolupracovali od rané fáze vývoje a zapracování mnohatunových lisovacích nástrojů probíhalo ve výrobních závodech Audi.

Peter Kössler, člen představenstva společnosti AUDI AG, odpovědný za výrobu a logistiku, říká: „Spolupráce mezi značkami v Cvikově znovu ukazuje, jak obrovské potenciální synergie nám nabízí koncern Volkswagen. Spuštění výroby modelu Audi Q4 e-tron v souladu s plánem svědčí o velkolepém týmovém výkonu zaměstnanců značek Volkswagen i Audi. Naše elektricky poháněné kompaktní SUV je jednoznačně opravdové Audi a naše zákazníky přesvědčí nejvyšší úrovní kvality a praktičnosti v každodenním provozu.“
Dr. Stefan Loth, předseda představenstva společnosti Volkswagen Sachsen, k tomu dodává: „Zahájením výroby modelu Audi Q4 e-tron se ze závodu Volkswagen v Cvikově stává víceznačkový výrobní podnik. Píšeme tak další kapitolu dlouhé historie automobilu v Sasku. Můj dík patří kolegyním a kolegům od značky Audi, kteří v současnosti pomáhají s výrobou stanoveného počtu vozidel v nejvyšší kvalitě podle časového harmonogramu.“

Spojení Cvikova a značky Audi má dlouhou tradici. V roce 1909 zde byla založena společnost Audi Automobilwerke. Saský závod Volkswagen byl přebudován na výrobu výlučně elektromobilů a je součástí rozsáhlé elektrické ofenzivy koncernu. Již v listopadu 2020 přešlo více než 200 zaměstnanců Audi přechodně do závodu VW Sachsen – jednalo se především o čerstvé absolventy profesního vzdělávání, kteří budou v Cvikově pracovat po dobu dvanácti měsíců. V rámci rotace pracovníků si rozšiřují kvalifikaci v budoucí oblasti elektromobility.

Model Audi Q4 e-tron bude světové veřejnosti představen v polovině dubna a v létě 2021 bude uveden na evropské trhy. Elektrická ofenziva značky Audi tak bude pokračovat. Do roku 2025 je plánováno více než 20 výhradně elektricky poháněných modelů spolu s dalším rozšiřováním nabídky verzí PHEV. Také oba hlavní výrobní závody Audi v Ingolstadtu a Neckarsulmu budou vyrábět elektromobily. Například v Ingolstadtu bude od roku 2022 sjíždět z montážní linky první model elektromobilu na základě platformy PPE (Premium Platform Electric), vyvinuté společně s Porsche.

Audi Q4 e-tron vstupuje do mimořádně atraktivního a rostoucího segmentu trhu, třídy kompaktních SUV. Zákazníkům Audi nabídne cenově atraktivní vstup do světa prémiové elektromobility. Kompaktní model poskytne cestujícím vnitřní prostor, který se vyrovná modelům SUV vyšší třídy. Ve své třídě průkopnický bude také koncept zobrazování, jehož součástí je na přání dodávaný průhledový displej s rozšířenou realitou.

Výroba modelu Q4 e-tron bude od začátku probíhat s neutrální bilancí emisí CO2. Závod Cvikov používá 100 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů a disponuje velmi hospodárnou kogenerační výrobou elektrické energie a tepla. Audi navíc pracuje na další minimalizaci emisí CO2 v celém dodavatelském řetězci. Sady akumulátorů z vozů Audi Q4 e-tron, vyřazených na konci životnosti z provozu, bude možné využívat k jiným účelům nebo budou recyklovány na znovu využitelné suroviny.

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy