Vláda pokračuje v posilování energetické bezpečnosti, ropovod TAL zvýší kapacitu

Vláda 16. 11. 2022 odsouhlasila návrh, aby státní podnik MERO ČR investoval do projektu TAL+, což je připravovaná intenzifikace stávajícího ropovodu TAL.


Konsorcium TAL, v němž vlastní Česká republika prostřednictvím společnosti MERO 5% podíl, tímto krokem zdvojnásobí celkovou kapacitu ropovodu TAL do ČR. Ministerstvo financí tak plní svůj slib přispět ke zvýšení energetické bezpečnosti ČR a naopak ke snížení závislosti na ruských dodávkách ropy.

Roční spotřeba rafinérií na území ČR představuje cca 8 mil. tun ropy. Zkapacitnění ropovodu TAL, kterým až dosud proudí do českých rafinérií zhruba polovina z ročního objemu osmi milionů tun ropy, má nahradit ropovod Družba, kterým do ČR Rusko dodává druhou polovinu potřebného objemu ropy. Za současné situace, pokud by došlo k přerušení dodávek ropovodem Družba, není možné tento výpadek nahradit. Po dokončení projektu TAL+ s předpokladem v roce 2025 naopak bude možné dodávky ropy z Ruské federace zcela zastavit.

Již v červenci vešlo v platnost provozní povolení od bavorské vlády pro německou část ropovodu TAL, které umožní maximální výkon ropovodního systému. V současné době byla kapacita TAL pro dodávky do ČR mezi 3 – 4 mil. tun ropy ročně.

„Je to dobrá zpráva pro náš stát, protože v ročním úhrnu přinese zvýšení kapacity TAL zhruba o 4 mil. tun dodatečného přepravního objemu, který bychom mohli v případě výpadků dodávek ropovodu Družba využít,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Tato kapacita v kombinaci s nouzovými státními rezervami ropy vytvoří podmínky pro bezpečné zásobování tuzemských rafinérií v případě krizové situace v oblasti dodávek ropy.

Ropovod TAL, na který je napojen na území Bavorska ropovod IKL, je významnou zásobovací cestou pro 8 evropských rafinérií včetně obou rafinérií v ČR.  Dodávky přes ropovod TAL a navazující ropovod IKL do ČR pokrývají přibližně 50 % tuzemské spotřeby ropy. Druhá polovina je zajišťována přes ropovod Družba. Ropovod IKL má dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR. Na ropovodu TAL, vzhledem k jeho vytíženosti při zásobování několika rafinérií, však zatím není dostatečná kapacita pro zajištění 100% zásobování ČR ropou.

Česká republika, která je stoprocentním vlastníkem společnosti MERO, usiluje prostřednictvím této strategické společnosti o provedení strategické intenzifikace ropovodu TAL, aby od roku 2024 bylo možno zcela nahradit dodávky přes ropovod Družba a zajistit si plnohodnotné zásobování přes ropovod TAL.

„Nově vydané provozní povolení je již koncipované tak, aby po dokončení technických opatření bylo možné navýšit čerpání přes ropovod TAL a to až na požadovaných 7-8 mil. tun ročně do ČR,“ dodal Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti MERO.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy