V Praze byla zahájena mezinárodní konference ke kulturnímu dědictví

Ministr kultury Martin Baxa a generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková zahájili v Praze mezinárodní konferenci ke kulturnímu dědictví.


Konferenci s názvem Výzvy současné evropské památkové péče pořádá NPÚ u příležitosti Předsednictví České republiky v radě Evropské unie. Mezinárodní setkání se koná od 9.11. – 11.11. 2022 v Nové budově Národního muzea pod záštitou Ministerstva kultury ČR. Součástí je rovněž exkurze do Národního muzea, Uměleckoprůmyslového musea v Praze a Hotelu Intercontinental.

Ministr Baxa ve svém úvodním příspěvku zdůraznil, že péče o kulturní dědictví je společným evropským úkolem, na jehož naplňování evropské státy dlouhodobě spolupracují a poděkoval všem, kteří se svou každodenní prací podílí na zachování našich památek.

„Podpora ochrany a zachování kulturního dědictví je nedílnou součástí probíhajícího českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jsem proto rád, že konference Výzvy současné evropské památkové péče probíhá právě v této době. Staví tak českou památkovou péči, která má dlouhou tradici, do centra celoevropských diskuzí o aktuálních tématech jako jsou ochrana moderní architektury, udržitelný rozvoj kulturního dědictví či klimatické změny. Přispívá také k určité reflexi směřování evropských strategií a naplňování mezinárodních dohod o kulturním dědictví,“ řekl ve svém příspěvku ministr Baxa.

Posláním mezinárodního setkání je vyvolat debatu o evropské památkové péči, o aktuálních i budoucích otázkách souvisejících s přístupy, důležitostí a výzvami ochrany hmotného a nehmotného dědictví a zprostředkovat odborné zkušenosti a příklady dobré praxe z různých zemí Evropy.

„Mezinárodní konference se koná v centru hlavního města Prahy, které v letošním roce oslaví 30 let od zapsání na Seznam světového dědictví UNESCO. Zápis by nebyl možný bez vytrvalého úsilí české památkové péče a pochopení politické reprezentace i celé společnosti.  Od té doby ušla památková péče dlouhou cestu, na které se často více či méně úspěšně potýkala a potýká s mnoha novými výzvami. Mezinárodní setkání, kterým tato konference bezesporu je, má přinést všem jejím účastníkům možnost získat nové pohledy, inspiraci z příkladů dobré praxe, podělit se o zkušenosti a posílit mezinárodní spolupráci v oblasti památkové péče a kulturního dědictví,“ uvedla Naděžda Goryczková, generální ředitelka NPÚ.     

V průběhu dvoudenní konference představí odborníci v oboru památkové péče, zástupci Evropské komise a profesních organizací ze třinácti evropských zemí své pohledy na evropské kulturní dědictví a jeho ochranu. Diskutovat budou ve čtyřech přednáškových blocích na téma: Význam péče o hmotné kulturní dědictví pro rozvoj společné Evropy; Současné výzvy evropské památkové péče; Ochrana architektury a umění ve veřejném prostoru druhé poloviny 20. století; Přístupy péče o hmotné kulturní dědictví v návaznosti na uchování hodnot, zajištění udržitelného rozvoje a jeho prezentaci.

V pátek 11.11. 2022 bude pro účastníky konference uspořádaná exkurze do Národního muzea, Uměleckoprůmyslového musea v Praze a Hotelu Intercontinental.

Konference ke kulturnímu dědictví: Výzvy současné evropské památkové péče

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.11.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy